REKLAMI GEÇ

AŞURE GÜNÜ VE HZ. HÜSEYİN

18 Eylül 2018 Salı

11 Eylül 2018 salı günü hicri takvime göre yeni bir yıla girdik. Hicri 1339 bitti; hicri 1440 başladı. Hicri takvimin ilk ayı Muharrem ayı. Muharrem ayının onuncu günü olan 20 Eylül 2018 Perşembe günü de aşura/aşure günü.

Aşura; Hazreti Musa ve ona tabi olanların, Yahudilerin zamanın zalimi Firavun’un zulmünden kurtulmaları sebebiyle; bir şükür ifadesi olarak oruç tuttukları gündür. Bu oruç onlar için farz mesabesindeydi. Bayram olarak kutladıkları bu günde yirmi dört saat oruç tutarak işlemiş oldukları günahlardan affedilmeyi umarlardı.

Müslümanlar ise sadece Muharrem ayının onuncu gününde değil; dokuz veya onuncu günü veyahut on ile on birinci gününde; ya da dokuz, on ve on birinci günlerde üç gün üst üste oruç tutarlar. Bu oruç Ramazan ayı orucu gibi farz olmayıp; dileyenin tuttuğu nafile bir oruçtur.

Aşura günü İslamiyet öncesindeki dönemden beri kendisine önem ve kıymet yüklenen bir gündü. Zira Kabe’yi inşa eden Hazreti İbrahim’in bu günde doğduğu ve Kabe örtüsünün periyodik olarak hep bu günde değiştiğine dair rivayetler vardır.

Hazreti Nuh’un gemisinin Cudi dağına yine Muharrem ayının onuncu gününde oturduğuna dair söylemlere Peygamber Efendimiz (s.a.s) itiraz etmemiştir.

Her ne kadar bazı alimlerce “İsrailiyyat” olarak kabul edilse de; Muharrem ayının onuncu günü; aynı zamanda; Hazreti Adem ve Hazreti Davut’un tövbelerinin Allah-u Teala tarafından kabul edildiği, Hazreti Yunus’un balığın karnından çıkarıldığı, Hazreti Süleyman’a mülkünün verildiği, Hazreti İsa ve Musa’nın doğduğu gün olarak da lanse edilir.

Aşura gününde aşure pişirip dağıtmak ve ikram etmek, ihtiyaç sahiplerine maddi yardımda bulunmak, her zamankinden daha güzel giyinmek, kadınların gözlerine sürme çekip, kına yakmaları, gusül abdesti alınması, önemli şahsiyetlerinin türbelerinin ve mescitlerin ziyaret edilmesi gelenek haline gelmiş ise de; bu davranışların tavsiye edildiği muteber bir rivayet mevcut değildir.

Muharrem ayının onuncu günü; aynı zamanda Hazreti Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesinin yıldönümüdür. Her yıl dövünerek, sırtlarına zincirler vurarak, kan akıtarak tutulan matem tarzının İslam dinine uygun olmadığını bilen Ehli Beyt Derneği; bunun yerine Kızılay’a kan bağışında bulunmak istediklerini beyan etmişlerdi geçtiğimiz yıl. Bu sene bu etkinliği gerçekleştirebilmek ümit ve dileğiyle.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı