REKLAMI GEÇ

BÜYÜDÜK MÜ BÜYÜMEDİK Mİ?

3 Nisan 2018 Salı

Büyüme rakamları açıklandıktan sonra başlayan tartışmalar devam ediyor. Büyüme nedir, nasıl büyünür, büyümenin sokağa yansıması nasıl olur?

Bir dönemden diğerine, bir yıldan diğer bir yıla üretim miktarında artış varsa, o ekonomi büyümüş demektir.

Önemli olan enflasyondan kaynaklanan nominal büyüme değil; fiyatlardaki yükselmelerden arındırılmış reel büyümenin olup olmadığıdır.

1998 yılı fiyatları baz alınarak yapılan hesaplamalarda; gayr-ı safi yurt içi hasılanın; 2002 yılından 2012 yılı sonuna kadar %63 arttığı görülüyor.

Bu hesaplama cari fiyatlarla yapıldığı takdirde ise, karşımıza; 4 kat büyüme olduğu sonucu çıkıyor.

Cari fiyatları bırakıp dolar cinsinden hesapladığımızda 3,4 kat büyüme söz konusu.

2002 yılı başı ile 2012 yılı sonu arasındaki 11 yılda (1998 yılı fiyatları baz alındığında) kişi başına düşen milli gelirde % 44 artış var.

2017 yılının ilk çeyreğinde % 5.4; ikinci çeyrekte yine % 5.4; üçüncü çeyrekte % 11.3 ve son çeyrekte ise % 7,3 büyüme sağlandığı açıklandığına göre; yıl ortalaması % 7,35 ‘ e tekabül ediyor.

Büyümeye en büyük katkıyı lokomotif sektör olan “inşaat” vermiş. Daha sonra bunu sanayi ve tarım takip ediyor.

Büyümeye harcamalar açısından yaklaşırsak; devletin inşaat ağırlıklı yatırım harcamalarının ilk sırayı aldığı ve hane halkı tüketiminin de ehemmiyetli yer tuttuğunu gözlemliyoruz.

Taşeron işçilerin devlet kadrolarına alınması, istihdamı artıran diğer teşvikler, kredi garanti fonu ile düşük faiz oranlarıyla kredi verilmesi, İstanbul’a 3. havalimanı inşaatı, duble yol çalışmaları, şehir hastaneleri vb. yatırımlarla kamu harcamalarının artırılması; ve takip edilen para ve maliye politikaları büyüme rakamlarını yukarıya çekmiş vaziyette.

Gayr-ı safi yurt içi hasıla ve kişi başına düşen milli gelir, cari açık, dış borç stoğu ve enflasyonu düşürmeye yönelik çalışmalar semere vermeye başladığında ekonomimiz daha iyi bir yörüngeye girmiş olacaktır.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı