REKLAMI GEÇ

ÇEKİRDEK ÇİTLEYEN EŞEK

14 Kasım 2017 Salı

Her şey Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin Porsuk Çayı kenarındaki parktaki oturma alanına; yediği çekirdek kabuklarını yere attığı varsayılan büyük bir eşek heykeli koymasıyla başladı.

Büyükşehir Belediyesi böyle bir eşek heykeli yapmakla; yediği çekirdeğin kabuğunu yere atanlara “eşek”  demek istiyor ve bu eşekliğin önüne geçmek istiyordu.

Kimliği meçhul bir kişinin eşek heykelinin kulaklarını koparması üzerine konu tekrar gündeme geldi ve eşeğin kulaklarını koparan eşeğin kim olduğu araştırılmaya başlandı.

Şu anda hayatta olan zavallı eşeklerin ise; kendileri üzerinden insanlara mesaj verilmek istendiğinden haberleri yok. Haberleri olsaydı belki “bizi bu işe karıştırmayın, bu gibi görgüsüzlükleri başka yollardan önlemeye çalışın” derlerdi.

Eşekler neden hor görülür, neden küçümsenir bilinmez. Hem onca yükü dere, bayır; iniş, yokuş demeden sırtlarında taşırlar; hem de bir türlü makbule geçmezler. (Not: Eşeklerin sütü bazı hastalıklara iyi geldiği için kıymetlidir. Her yerde ve her zaman bulunmaz)

Bütün bu özelliklerine rağmen; insanlar; başkasıyla girdiği bir iddiada kaybedecek olursa; meydanlarda eşek gibi anıracağını söyleyerek; eşekleri rencide etmekten kendilerini alıkoyamazlar.

Başlıktaki konuya geri dönecek olursak; “çekirdek yiyenler eşektir” diye bir tez ortaya atmak mümkün değil tabii ki. Çünkü o zaman ortada insan kalmaz. Ama çekirdek çitletip de; kabuğunu yere ve oturduğu bankın altına atan insan eşektir.” denilse bu; doğru bir söz olabilir.

Şehrimizin İncili pınar ve diğer parklarına gidip baksak; bankların altı hep çekirdek kabuğu ile dolu. Halbuki eline bir naylon torba alsa ve çöpünü oraya atsa ne güzel olur.

Sadece çekirdek kabuğu mu?
Ya içtiği sigaranın izmaritini yere atanlara ne demeli?
Ya şu bindiği pahalı ve son model otomobilinden sigara paketi, mendil, kola kutusu atanlara ne demeli?
Ya şu kaldırımda yürürken yere tüküren ve burnunu temizleyenlere ne demeli?
Ya şu mesirelik alanda akşama kadar yiyip içip de çöplerini ulu orta bırakıp gidenlere ne demeli?
Başka ülkelerde çöpünü çeşidine göre ayrıştırmayan insanların tespit edilip yüksek cezalar ödettirildiğini biliyor ve duyuyoruz.
Yerlere sigara külünün bile dökülmediğini duyuyor ve biliyoruz.
Nedir bizim bu halimiz?Bu insanlığa ve medeniyete yakışmayan hallerimizi ne zaman terk edeceğiz?
Evimizin içinde yapmadığımız bir şeyi dışarıda niye yapıyoruz?
Sokak, cadde ve parklar tüm şehir ahalisinin evi değil mi?
Zabıta kanunundaki yere tükürmenin cezasını ne zaman uygulamaya başlayacağız?
Hayvanlar bile hacetlerini giderecekleri zaman bir ağaç arıyorlar kendilerine.
Temizlik imandan değil mi?

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Güngör Kesimli   -  Bağlantı 18 Kasım 2017, 01:17

Bardağı dolu tarafından bakarsak eşeğin kulağını koparan da haklı. Bakmış ki, eşek çitlediği çekirdeklerin çöpünü yere atıyor… Şunun kulaklarını bir çekeyim de akıllansın diye düşünmüş ama güç denemesi yapınca da eşeğin kulakları eline kalakalmış.

Güngör Kesimli   -  Bağlantı 15 Kasım 2017, 02:00

Eskişehir Belediyesi mizahi bir tarzla konuya dikkat çekmiştir. Bence, Ege’nin en büyük ve en güzel teleferiğinin bulunduğu Bağbaşı Yaylasına da çekirdek çitleyip çöpünü yere atan bir eşek heykeli dikmekte fayda var. O güzelim yerleri kirletmeyelim.

Nuri Özdeniz   -  Bağlantı 14 Kasım 2017, 21:36

Yerden göğe kadar haklısınız

abdullah kanuni   -  Bağlantı 14 Kasım 2017, 17:47

İzmir/Ödemiş’te parklarda bol miktarda seyyar çerez satıcısı olur ve çok çekirdek çitletilir. Ama banklarda ve çevrelerinde pek çekirdek kabuğuna rastlanmaz. Sebebi de, satıcılar çekirdekle birlikte yanında kabuklar için boş naylon/kağıt kap verirler

MUSTAFA ÖNKÜ   -  Bağlantı 14 Kasım 2017, 13:07

Olanağınızın olduğunu düşünüyorum,bu yazınızın belediye otobüslerinde tüm vatandaşlarımızın okuyabileceği uygun bir bölüme asılmasını,park ve bahçelerin girişlerine iri harflerle tabela üzerine yazılarak görülmesinin sağlanmasını rica ediyorum sizden

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı