REKLAMI GEÇ

BOMBACI MEHMET ÇAVUŞ

20 Mart 2018 Salı

Bayram Akgün’ün “Çanakkale Savaşlarının İsimsiz Kahramanları” kitapçığında yazdığına göre; memleketi Dinar olsa da; Mehmet Çavuş, Çanakkale Cephesi’ne Denizli’nin Çivril ilçesinin Madenler Köyü’nden katılmıştır.

Komutanı tarafından en önemli ve tehlikeli mevzilerde görevlendirilmiş ve aldığı vazifeleri layıkıyla yerine getirmiştir.

Düşmanın atmış olduğu ve fakat patlamayan el bombalarını hiçbir korku ve tereddüt göstermeden eline alıp, tekrar kendilerine atarak; hem silah arkadaşlarının zarar görmelerini önlemiş, hem de düşmana büyük zayiat verdirmiştir.

Düşman; attıkları el bombalarının tekrar kendi mevzilerine dönüp, kendi siperlerinde patladığını görünce taktik değiştirmiş ve el bombalarının pimini çektikten sonra bir kaç saniye bekleterek atmaya başlamışlardır.

Bunlardan birini eline alan Mehmet Çavuş, düşmanın el bombasını tam onlara atacağı sırada bomba elinde patlamış ve sağ eli bileğinden kopmuştur.

Yaralı olarak 1. Tümen Seyyar Hastanesi’ne götürülen Mehmet Çavuş, oradan da İstanbul Haydar Paşa Hastanesi’ne sevk edilir.

Mehmet Çavuş arkadaşlarından ayrı olarak uzun süre hastanede yattıktan sonra tekrar cepheye dönmek ister. Bombacı lakabıyla ünlenen Mehmet Çavuş, Kurtuluş Savaşı’ndan da bilinen tabur komutanı Reşat Çiğiltepe’ye hastaneden bir mektup yazar ve şöyle der:

“Sağ kolumu kaybettim. Zararı yok; sol kolum var. Onunla da pekala iş görebilirim…”

Bombacı Mehmet Çavuş’un kahramanlık vesikası olan bu mektup; “Harp Dergisi’nde geniş yer bulur, 8. sayısının 126. sayfasında fotoğrafıyla birlikte yayınlanır ve “Conkbayırı ve Seddülbahir Savaşı’nda övgüye değer büyük kahramanlıklar göstererek, düşman tarafından atılan bombaları patlamadan yine düşmana atmak suretiyle cesaret timsali olmuş ve nihayet yine böyle bir bombayı atarak düşmana iade edeceği sırada birden bire infilak eden bombadan sağ el bileğini kaybetmiştir” denilerek, hakkındaki bilgilerle birlikte mektubuna da yer verilir.

Bir süre daha hastanede kaldıktan sonra gazi olarak memleketine dönen Bombacı Mehmet Çavuş, 1945’te vefat etmiştir.

Allah tüm şehitlerimize merhametiyle muamele eylesin. Kabirleri Cennet bahçelerinden bir bahçe olsun. 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü’nün 103. yıldönümü yeni zaferlerin müjdecisi olsun.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı