REKLAMI GEÇ

VARLIK FONU

14 Şubat 2017 Salı

Ziraat Bankası, Halk Bankası, BOTAŞ, PTT, TPAO, TÜRKSAT, Çay-Kur, BİSTAŞ, Eti Maden, THY, Türk Telekom gibi bazı kuruluşların hazineye ait hisselerinin tamamı veya bir kısmıyla Türk Varlık Fonu oluşturuldu.

Bu oluşum; Türkiye’nin kaynaklarının daha verimli kullanılmasına katkı sağlayacak milli bir oluşum.

50 milyon liralık sermayesi özelleştirme fonundan karşılanacak TVF; ulusal varlık fonları listesine 13. sıradan girdi.

Türk Varlık Fonu; aktif büyüklüğü 616 milyar lirayı bulan uluslararası bir yatırım fonu ve Türkiye’nin en büyük iktisadi işletmesi.

Türk Varlık Fonu sayesinde kamu borçları artırılmadan borçlanma ihtiyacı karşılanacak ve yatırımların önü açılmış olacak.

Bürokratik engeller hafifleyecek; baraj, köprü, yol gibi alt yapı projelerine hız ve hayat verilecek.

Yapacağı yatırımlar ve mega projelerle binlerce kişiye istihdam sağlanacak.

Lüzumu halinde devlet tahvillerine yatırım yapılarak, kredi faizlerinin yükselmesine müdahale edilecek.

Döviz kurlarındaki ani değişikliklere, yabancı döviz çıkışlarına sigorta olacak. Ekonomik saldırı ve sabotajları göğüsleyecek, piyasaları sakinleştirecek ve kırılganlığı ortadan kaldıracak.

Yurtdışında karlı yatırımlara başlanabilecek, Türkiye’yi dünya arenasına çıkarabilecek ve Türkiye’yi küresel bir oyuncu haline getirebilecek.

Türk Varlık Fonu’nun kuracağı şirketler vergiden muaf olacağı için; büyük projeler ucuza finanse edilebilecek.

TVF ile büyüme oranında artış sağlayacak yatırımlara önem verilecek. Yazılım ve savunma sanayi gibi alanlara yönelik ARGE yatırımları için para ayrılacak.
İddiaların aksine Türk Varlık Fonu kamu varlıklarının özelleştirilmesi ya da satışı anlamına gelmiyor. Hatta kamu varlıkları teminat gösterilerek kredi temin edilmesi amacı da taşımıyor.

İlk Varlık Fonu’nu 1953’te Kuveyt kurmuş. Daha sonra G-20 ülkeleri buna dahil olmuş. ABD, Çin, Japonya, Norveç, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerle birlikte şu anda 55 ülkede 82 varlık fonu bulunuyor.

Umuyor ve diliyoruz ki Türk Varlık Fonu da kuruluş amaçlarına ulaşır ve ülkemize iktisaden ivme kazandırır.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

DEĞER   -  Bağlantı 14 Şubat 2017, 17:42

HOCAM BİR SORUM OLACAK,OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜ VE BENZERİ YATIRIMLARI 5-10 KATI MALİYETLE VATANDAŞA ÖDETEN,EN DEĞERLİ KURUMLARI ÖZELLEŞTİREN ? ZİHNİYET BU VARLIK FONUNU VE BU ŞİRKETLERİ YÖNETEBİLİR Mİ.BENCE ASLA.DENETİMİN ŞEFFAF OLMADIĞI SÜRECE.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı