REKLAMI GEÇ

METAL YORGUNLUK

15 Ağustos 2017 Salı

Metal yorgunluk; kelime anlamı itibariyle; ani soğuma ve ani ısınma, sürekli yük altında iken yüksüz bırakılma veya hiç yük taşımıyorken yük altında kalma, kimyasal maddelere maruz kalma v.b. durumlarda metalleri oluşturan atomların aralarındaki bağlarda oluşan gevşemenin adı olarak tarif ediliyor.

Trenlerin raylarından çıkmasının,uçak ve helikopterlerin düşmesinin muhtemel sebeplerinden bir tanesi de metal yorgunluğu olabiliyor.

Mütemadiyen çalışan; yahut; üzerine sürekli yük binen malzemeler; zamanla mukavemetlerini, dayanıklıklarını kaybediyorlar.

Metal yorgunluğu bazen belirti vermeyebiliyor ve bir köprü gün gelip ansızın çökebiliyor.Nitekim bunu önlemek için ülkemizde köprüler zaman zaman bakıma alınıyor.” Kentsel dönüşüm” adı altında eski binaların yıkılması ve 20 yılını doldurmuş araçların hurdaya çıkarılması teşvik ediliyor.

Helikopter,uçak gibi yüksek basınç altında çalışan araçlarda direnci yüksek alaşımlar kullanılırken; üzerine ağır yükler binecek insanlarda direnci artıran yüksek alaşımlar kullanmak mümkün olmuyor.

Her malzemenin,her yedek parçanın belirli bir süre kullanım ömrü olduğu gibi; kişiden kişiye değişmekle birlikte; insanlardan azami verim alınan dönemler ve yaş aralıkları değişiklik arz edebiliyor.

F-16 uçaklarının 50 sorti yapmasını müteakip; arızalı olsun veya olmasın; rulmanlarının ve bazı metal aksamın mutlaka değişmesi gerekir.Oysa genellikle; insanlardaki herhangi bir uzva; ancak olumsuz sinyaller verdiğinde ve hastalandığında müdahale edilmektedir.

Bir de “tükenmişlik sendromu” var.Bazı insanlar; hayatlarında öyle bir ruhsal bunalım dönemine giriyorlar ki; hiç bir şey yapmak istemiyorlar.Her iş gözlerinde dağ gibi büyüyor ve çalışamaz,iş göremez hale gelip , önceki performanslarından, önceki insanüstü yeteneklerinden tamamen uzaklaşıyorlar.

Metal yorgunluğuna düçar olan insanlarda; ego şişmesi, asabiyet, kolay kalp kırma, tenkitlere tahammülsüzlük, kendisini özel ve üstün insan görme, adeta Allah’ın insanlara gönderdiği bir lütuf olduğuna ve her şeyi doğru yaptığına inanma ve istişareyi bırakma gibi zaaflar görülüyor.

Yazma ve okuma yorgunluğuna düşmemek için; metal yorgunluğu konusunu şimdilik burada noktalıyorum.Yılın yorgunluğunu atmak için Kurban bayramı tatilinin uzayıp uzamayacağı konusu ise bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında belli olacak.

Fakat, üretimi,büyümeyi,istihdamı ve ihracatı artırmak için daha çok yorulmamız gerektiği de bir gerçek.
Yorgun olmak bazen kenara çekilmeyi,bazen de istirahat etmeyi gerektiriyor.Ya da bir işle yorulduğumuz zaman; başka bir işle dinlenmeyi…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Güngör Kesimli   -  Bağlantı 17 Ağustos 2017, 23:45

Erdal’cığım, Makalelerin öyle bir hal aldı ki, değme yazarlara taş çıkartacak cinsten. Bu nedenle de yazılarını zevkle okumaya başladım. Paragrafın birinde adeta FETOCU’ların vasıflarını yazmışsın. Onlar da metal yorgunu demekki. Başarı dileklerimle.

İsmail Biltekin   -  Bağlantı 16 Ağustos 2017, 08:47

Tebrik ederim Erdal abiciğim, yazıyı okuyunca bütün yorgunluğum gitti

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı