REKLAMI GEÇ

TEKNİK ELEMAN İHTİYACI GİDERİLİYOR

21 Mart 2017 Salı

Yıllardan beri sanayicilerin, tornacıların, kaynakçıların, oto tamircilerinin yakındıkları, büyük ölçüde eksikliğini hissettikleri, şikayet ettikleri, dilden düşürmedikleri bir büyük sorun olan teknik eleman ihtiyacı 17 Mart 2017 günü bir otelin en büyük toplantı salonunda masaya yatırıldı.

Üç saat süren Mesleki ve Teknik Eğitim Sektör İşbirliği Toplantısı büyük bir katılıma sahne oldu.Günün sloganı ise; “Denizli Mesleki Eğitimde Hedef 2023 ” idi..

Sanayi Odası, Ticaret Odası başkanları ile, İl Milli Eğitim Müdürü, Müsteşar Yardımcısı ve iş adamları görüşlerini belirtti. Daha sonraki soru cevap faslına geçilmeden önce de; özel sektöre vergi kanunları ve teşvik sistemi kapsamındaki destekler ile eğitim ve öğretim destekleri uzun uzun anlatıldı.

Buna göre;
81 vilayette üniversiteler ile iş birliği protokolleri imzalanarak meslek dersi öğretmenlerinin alanlarındaki mesleki gelişimlerinin desteklendiğini öğrendik.

Salondakileri en çok sevindiren hususlardan birisi; Mesleki Gelişim dersine ” Meslek Ahlakı ve Ahilik Modülü” nün eklenmiş olmasını duymak oldu.

Halen; dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde 84 kamu ve özel kurum ve kuruluşla imzalanan73 protokol yürütülmekte imiş.

Yine; sektörler ile 26 protokol imzalanarak meslek dersi öğretmenlerinin gerçek iş ortamlarında eğitim almaları sağlanmış vaziyette.

En ilginç gelişmelerden bir tanesi; sektörlerin mesleki ve teknik eğitime katkılarını artırmak amacıyla “Okul Hamiliği Projesi”nin başlatılmış olması.

Bir başka müjde ise; okullar ile sektör işbirliğini güçlendirmek için; il ve ilçelerin tamamında; sektör temsilcilerinin üye olarak yer aldığı “Mesleki ve Teknik Eğitim Okul Yönetim Kurulu” oluşturulmasıydı.

Artık; belirli bir alanda eğitim yapan “ihtisaslaşmış meslek liseleri” açılacak ve öğretim programlarının tamamı “değerler eğitimi, iş sağlığı ve güvenliği ile ahilik kültürü” konularını kapsayacak şekilde revizyona tabi tutulacak.

6764 sayılı Kanun ile yapılan düzenlemeler uyarınca;
*Çıraklık Eğitimi 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamına alınmış durumda.
*İşverence ödenen stajyer ücretlerinin 3’te 2’sine kadarı devlet tarafından karşılanacak. Yani 420 liranın 280 lirası devletçe ödenecek.
*Öğrenciler 10, 11 ve 12.sınıflarda iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı devlet tarafından sigortalanacak.
*Öğrencileri sevindirecek bir düzenleme de; tüm mesleki ve teknik orta öğretim mezunlarına “teknisyen” unvanının veriliyor olması..

Güne damgasını vuran açıklama; özel sektörün OSB dışında özel meslek lisesi açabileceği; bu okullarda okuyan öğrencilerin tamamı için devletçe öğretim /eğitim desteği sağlanacağı, bu uygulama ile özel sektörün hem devletten teşvik alabilecek, hem de kendi iş gücünü kendisinin yetiştirebilecek olmasıydı.

*Artık bundan sonra öğrenciler milli kültürün temeli olan ahilik anlayışıyla yetişecek.
*Gerçek ihtiyaçlar doğrultusunda nitelikli iş gücü yetişecek.
*Mesleki ve teknik eğitim katılımcı bir anlayışla yönetilecek.
*Mezunlar üretime katılacak şekilde yetişecek.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı