REKLAMI GEÇ

DOLAR NASIL DÜŞER?

7 Ekim 2015 Çarşamba

ABD doları aldı başını gidiyor. Elinde birikimi olup da, bu tasarrufunu dolar olarak tutanlar; Türk Lirası olarak tutanlara göre oldukça karlı çıktılar. Geçen sene bu günler de 2,30 TL olan bir dolar; bugünlerde 3.TL’yi geçmiş vaziyette. Bu da takriben % 30’luk bir artış demek.

Merkez Bankası daha önce böyle durumlarda her gün mevcut rezervinden dolar satarak, ateşi düşürmeye çalışırdı. Artık bu uygulamasını terk etti.

Merkez Bankası’nın eli kolu bağlı değil aslında.. Bankalardaki döviz mevduatı için istediği munzam karşılık oranını artırabilir. Buna uyguladığı faiz oranını düşürebilir.

Doların popülaritesini kaybetmesi için petrol ihraç eden OPEC ülkeleri; başta Suudi Arabistan olmak üzere; petrol satışlarını dolar üzerinden yapmaktan vazgeçme cesaretini gösterebilir mi?

Gösteremez… Zira ABD 1973 yılında Suudi Arabistan’ı bağlamış durumda. Suudi Arabistan petrolü dolarla satacak, yatırımlarını ABD’de değerlendirecek; bunun karşılığında da ABD petrol yataklarının güvenliğini sağlayacak ve silah temin edecek.

Saddam Hüseyin 2000 yılında petrol ihracatını dolar üzerinden değil de, avro üzerinden yapacağını açıklayıp; 2002 yılında bunu gerçekleştirdi de ne oldu? Ülkesinde kimyasal silah bulundurduğu iftirasına uğrayıp, hazin bir sona duçar oldu.

Libya lideri Kaddafi doları bırakıp altına dayalı bir Afrika birimi ile petrol satmaya teşebbüs etti de ne oldu? Yerlerde süründürülerek infaz edildi.

İstediği zaman; maliyeti sadece kağıt bedeli kadar olan doları; istediği kadar basan ABD Merkez Bankası; FED Başkanı Yellen vasıtasıyla; gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini hop oturup hop kaldırıyor. Yellen öksürdüğünde, az gelişmiş ülkeler tüberküloza yakalanıyor.

İnsanlar; ABD faiz artırımına ha gitti, ha gidecek beklentisiyle dolar almaya, dolarda kalmaya çalışıp, yatırımlarını erteliyor.

Türkiye İran ile Halk Bankası üzerinden Türk Lirası ile alışveriş etmeye kalktı; başına gelmeyen kalmadı.
Aslında milli parası aşırı değerlenen ülkenin ihracatı azalır, ithalatı artar. Fakat ABD ekonomisinin büyük ölçüde kendi kendine yeter olması ve büyüklüğü, bu etkiyi minimum seviyelerde tutuyor.

Türkiye’de yaşayan insanların cebinde, kasasında, banka hesabında kaç dolar, kaç avro var bilmiyorum. Hadi; Merkez Bankası döviz rezervlerine dokunmayalım. Fakat milliyetçi, vatanperver, yurtsever insanlarımız milli paramızı desteklemek adına, ellerindeki, ceplerindeki, kasalarındaki dolar ve avroyu bozduruverseler, döviz kurunda bir değişiklik olmaz mı acaba?

Hani bazen İtalya’ya, İsrail’e, Fransa’ya kızıp; mallarını boykot ediyoruz ya; işte öyle bir şey…
Yabancı paraları boykot etsek, kampanya başlatıp, gidip topluca bozdursak?

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Hüseyin Çetin   -  Bağlantı 8 Ekim 2015, 09:13

Evet söyledikleriniz tamamen doğru. Maalesef bizim ülkemizde ilk önce para geliyor. Milli değerlerimize bağlı olsaydık biz zaten şu an böyle olmazdık.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı