REKLAMI GEÇ

DENİZLİ TARİHİ BİR KENT Mİ?

3 Ekim 2017 Salı

Merkezefendi Belediyesi’ni temsilen  22 , 23 ve 24  Eylül tarihlerinde Mersin’de yapılan Tarihi Kentler Birliği toplantısına katıldım.Toplantının ana teması “2018’e doğru Kültürel Mirasa Bütüncül Bakış ve Mersin Örneği ” idi.
Daha önceki yıllarda Tarsus Belediye başkanı olup ;  şimdi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapan Burhanettin Kocamaz’ın açış konuşmasıyla başlayan toplantı;  Çekül Vakfı Başkanı Prof.Dr.Metin Sözen’in genel değerlendirmesiyle kapanırken, öğleden sonra bizi Mersin turu bekliyordu.

Soli Pompei Antik Kenti, Mersin Arkeoloji Müzesi, Tarihi Tarsus Evleri, Bedesten Çarşısı, Hazreti Danyal Peygamber’in kabrini içeren “Kent İnceleme Gezisi” ufkumuzu açtı.

Denizli Laodikya’da yapılmakta olan kazıların bir benzeri Pompeipolis Antik kentinde yapılıyor.Kazıların olduğu  yerin yanına yürüyüş yolu yapılmış ve halk bu yoldan kazılardaki bulguları görebiliyor.

Mersin Arkeoloji Müzesi’ni görünce; Denizli’de “Kent Müzesi” yapılmak üzere yıkılan Kız Meslek Lisesi ( Şu anda geçici olarak otopark olarak kullanılan alan) ile ilgili hukuki sürecin bir an önce tamamlanmasını ve buraya yapılacak Kent Müzesi’nin sponsorluğunu üstlenen Ahmet Nazif Zorlu’nun bu sözünü yerine getirmesinin önünün açılmasını ivedi olarak arzulamamak mümkün değil.

Vaktiyle şehir merkezine Kent Müzesi yapılması düşünüldüğünde; yabancı turistlerin günübirlik  turlarla Pamukkale’ye gelip, şehre inmeden  Antalya’ya dönmekten kurtarılması, tur otobüslerinin ücretsiz olarak otoparklara konuşlandırılması ve Babadağ Çarşısı gibi yerlerde alışveriş etmesi planlanmıştı.Ama bugüne kadar bu hayal maalesef gerçekleşmedi.

İstanbul’da ancak padişahların yaptırdığı camilere mahsus olan 6 minareli camilerin bir örneği de  Arkeoloji Müzesi’nin arkasında yer alan; vakit darlığından içine giremesek de dışarıdan resimlerini çekme imkanı bulduğumuz ve Mersin’in en büyük camisi olduğunu öğrendiğimiz “Hazret-i Mikdat”; diğer adıyla “Muğdat Camii” var Mersin’de..
Denizli’nin en çok cemaat alan camisi hangisidir diye düşünsek ve bir araştırma yapsak; Üniversite kampüsü içinde inşaatı devam eden Müftü Ahmet Hulusi Camii mi, Gerzele’deki Fetih Camii mi, yoksa Karahasanlı’daki Hilaliye Camii mi  öne çıkar tam olarak bilemiyorum.

Hz.Danyal Aleyhisselam’ın kabrinin bulunduğu “Hz.Danyal Makamı” olarak lanse edilen ve içinde namaz kılınabilecek küçük bir mescidin de olduğu mekanı bize Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı gezdirdi.Hz.Danyal A.S.’ın kabri çalınmasın diye koruma altında ve bir türbe mahiyetinde tanzim edilmediği için  görülemiyor.
Tarihi Tarsus evlerinden birçoğu restore edilmiş.Bir kısmı butik otel olarak kullanılıyor. Evvel zaman içinde  bu evlerin ilk giriş katları çok yüksek inşa edilmiş .Sebebi de  buralara pamuk balyalarının  istif ediliyor olmasıymış.Ev halkı ikinci katta otururlarmış.

Son gün; Silifke ekibi  bizi tarihi Tarsus evlerinin önünde folklor gösterisiyle karşılayıp, bütün yorgunluğumuzu aldılar.Misafir olarak bulunduğumuz müddetçe en küçük bir organizasyon hatasına rastlamadığımız bu etkinlik ve Mersin hakkında çok olumlu izlenimler ile ayrıldık.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı