REKLAMI GEÇ

GIDA BANKACILIĞI

29 Mayıs 2018 Salı

Gıda Bankacılığı insanlar arasındaki dayanışmayı artıracak ve yüreklerdeki iyilik duygularını harekete geçirecek, teşvik edecek bir uygulamanın adı.

Gelir dağılımındaki önlenemez eşitsizliklerin asgariye indirilmesi, yoksul kesimlerin desteklenmesi, toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesi suretiyle sosyal barışın korunması; sosyal bir hukuk devletinin görevleri arasında.

Bu gaye ile üretim veya ihtiyaç fazlası her türlü gıda, temizlik, giyim ve yakacak malzemelerinin muhtaçlara dağıtılmasını öngören gıda bankalarının üstlendiği vazifeler büyük önem arz etmektedir.

Gıda bankacılığı sistemi ile ayni bağışlar gerçek ihtiyaç sahiplerine insan onuru korunarak ulaştırılmaktadır. Alan el vereni bilmemekte, sağ elin verdiğini sol el fark etmemektedir.

Bu anlattıklarımız çerçevesinde gıda bankalarını şöyle tanımlayabiliriz: Gıda bankaları; üretim veya ihtiyaç fazlası sağlığa uygun her türlü gıda, giyim, temizlik ve yakacak maddesi bağışlarını kabul ve tedarik eden, uygun şartlarda depolayan ve bu ürünleri ihtiyaç sahiplerine ve doğal afetlerden etkilenenlere ulaştıran, kar amacı gütmeyen organizasyonlardır.

Gıda bankacılığı sisteminde; üretici, satıcı veya hizmet sunanların ellerinde bulunan ve fakat son kullanım tarihinin yaklaşması, paketleme hatası, üretim, ihracat veya ihtiyaç fazlası gibi nedenlerle değerini kaybetmeye yüz tutmuş veya bu sebeplerin hiçbiri ortaya çıkmış olmasa da sırf yardım etmek amacıyla yapılan ayni bağışlar gıda bankaları tarafından kabul edilir.

Bir başka deyişle firma veya şahıslar gıda, giysi, yakacak ve temizlik ürünlerini Gıda Bank’a yatırmakta; ihtiyacı olanlar da bu ürünleri bankadan çekmektedir.

Her yıl 325.000 ton gıdanın imha edildiği Türkiye’deki israfın tahmin edilen maliyet bedeli 414 milyar liradır.

Bu gerçekler karşısında; gıda bankacılığını teşvik etmek için vergi mükelleflerinin yapacakları bağış ve yardımlara bazı avantajlar tanınmıştır.

Buna göre; giysi, gıda, temizlik ve yakacak maddelerini bağışlayan üretici firmalar; bağışladıkları malzemelerin maliyet bedelinin tamamını matrah tespitinde gider olarak kaydedebileceklerdir.

Ayrıca bu malzemelerin bağışlanması ve teslimi katma değer vergisine tabi değildir..Yeter ki; faturada;”İhtiyaç sahiplerine bedelsiz olarak dağıtılması şartıyla bağışlandığından KDV hesaplanmamıştır.” şeklinde bir ibare konulmuş olsun.

Bu tür bağışta bulunabilmek için bu malzemeleri üretmek mecburiyeti yoktur. Bir marangoz, bir terzi, bir çay ocağı sahibi ve her sektördeki tüm meslek erbabı, işveren, fabrikatör bu tür malzemeleri satın alarak gıda bankacılığına bağışlayabilir.

Gıda bankacılığı mevzuatına uygun olarak yapılan bağışların tamamı (% 100’ü) firma veya kurum kazancından indirilebilmektedir.

Türk Kızılayı Gıda Bankacılığı yapma hakkına sahip kurumlarımızdandır. Denizli Şubesi olarak Ramazan ayında kabaracak yardımlaşma ve dayanışma duygularımızla hiç kimsenin ulaşamadığı veya kimseye ulaşamayan ihtiyaç sahiplerine karşılıksız dağıtmak üzere halkımızın gıda, giyilmemiş giysi, temizlik maddesi, zekat, fitre ve fidye bağışlarına talibiz.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı