REKLAMI GEÇ

İHTİLALLER ÜLKESİ

31 Temmuz 2014 Perşembe

27 Mayıs 1960 ihtilalinde iki, 12 Mart 1971 muhtırasında onüç, 12 Eylül 1980 darbesinde ise yirmi iki yaşındaydım.

Bu dünyadaki ilk 22 seneme bir muhtıra, iki darbe sığmıştı. Özürlü demokrasimiz,ortalama olarak her on yılda bir inkıtaya uğruyordu. Cumhuriyetimiz gerçek demokrasiyle taçlanamıyordu.

1976 yılında Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Denizli şubesi Başkanlığı yaparak, öğrenci hareketlerinin içinde yer almış ve fakat hiçbir zaman kaba kuvvete geçit vermemiş, molotof kokteyli attırmamış, kimseyi darb ettirmemiş, kaldırım taşlarını söktürmemiş, hiçbir öğrenci arkadaşımın karakola düşmesine sebebiyet verdirmemiştim.

Üniversite hayatımın ilk 2 yılı 1980 darbesinden önce, son 2 yılı ise 1980 darbesinden sonra geçmişti. O günlere ve o yıllara bizzat tanık oldum…

Darbe hükümetinin darbe anayasası 7 Kasım 1982’deki halk oylaması ile kabul edildi. Oyumu Tatvan Subay Orduevi’nde Yedek Subaylık yaparken kullanmıştım. Ülke çapında “hayır” oyu kullanan 1.626.431 seçmenden biri de bendim. Aynı oylamada Kenan Evren’in cumhurbaşkanlığı da halk tarafından onaylanmış oldu.

18 Eylül 1980 günü Kenan Evren ve darbe arkadaşları TBMM’nde and içerken, yemin töreninde yer alan Yüksek Mahkeme başkanları Evren’i ayakta alkışlamışlardı.

Bugünlerde ise, Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi; kararını müebbed hapis olarak açıkladı.

İhtilalin mimarı Kenan Evren müebbed hapse mahkum edilirken, darbe ürünü askeri anayasa, çoğu maddeleriyle hala yürürlükte.

Kenan Evren’in rütbelerinin sökülmesi ve er rütbesine indirilmesi söz konusu iken, hayattaki danışma meclisi üyeleri ise, milletvekillerinin tüm haklarına sahip olarak, yaşamlarını devam ettiriyorlar.

Türkiye ihtilaller ülkesi olduğu kadar, aynı zamanda çelişkiler ülkesi.
10 ağustos 2014’de Türk halkı cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına koşacak. Hür iradesiyle oyunu kullanacak. 2015 genel seçimlerinden sonra da darbe anayasasının, sivil anayasaya dönüşmesinin yolu açılacak.

Cumhurbaşkanlığı seçimi “tutkuyla sevdiğimiz yalnız ve güzel” ülkemize armağan olsun…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

NURAY PAKATCI   -  Bağlantı 2 Ağustos 2014, 12:45

GÜZEL VE DERS ALINACAK BİR YAZI…
KALEMİNİZE ve BİLGİNİZE SAĞLIK…
ANCAK, TARİH TEKERRÜRDEN İBARET SÖZÜ DOĞRUYSA; BİR ZAMANLAR OMUZLARDA VE ALKIŞLAR DA OLANLARIN, YARIN NE OLACAĞI HANGİ DURUMA DÜŞECEĞİNİN DE BELLİ OLMAYACAĞI APAÇIK ANLAŞILIYOR…
BU HUSUSA DİKKAT ETMEK LAZIM…
BENDEN HATIRLATMASI…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı