REKLAMI GEÇ

İŞ/SİZLİK

28 Şubat 2017 Salı

Doğumdan ölüme insan hayatını en çok etkileyen ve hatta belirleyen konulardan biridir “iş”…

Ana-babalar çocuk sahibi olup olmayacaklarına karar verirken, mevcut işlerini etkileyip etkilemeyeceğine, toplam gelirlerinin çocuk bakımı ve eğitimine yetip yetmeyeceğine bakarlar.

Diyelim ki çocuk sahibi oldular ve evlatları ilkokulu bitirdi, meslek okuluna mı, düz liseye mi gönderelim diye düşünmeye başlarlar.

Üniversiteye adım atmak ve hayalindeki fakültede okuyabilmek zordur ama mezun olunduğunda; en kısa yoldan iş bulunabilecek bir bölüme girmek ister öğrenciler.

Lise veya üniversite bitirilip, sıra iş bulmaya geldiğinde takip edilecek yollar şunlardır: Kamu Personeli Sınavında iyi bir puan alıp devlete memur olarak girmek, bir kurumda sözleşmeli olarak çalışmak,bir fabrikada ya da esnafın yanında hayata tutunmaya çalışmak…

Ya da bir işyeri açıp kabiliyetlerini sergileyerek, dostluklarından ve çevresinden yararlanıp; iş hayatından kendisine de pay çıkartmak.

Hükümet ve devletlerin çare bulmakta güçlük çektikleri sorunlardan en büyüğü herkese iş alanı açmak, herkese bir iş vermek. Nitekim ülkemizdeki işsizlik oranı da % 12 civarlarında. Yani her yüz kişiden 12 kişi işsiz.

Hükümet işsizliği azaltmak için çareler arıyor ve çeşitli teşvikler getiriyor. Bu bağlamda işverenin yararlanabileceği teşvikler şöyle:

Bir işveren, Aralık 2016 ayında çalıştırdığı personel sayısına ilave olarak, 1 Şubat 2017 tarihinden sonra, 3 aydan beri işsiz olup İŞKUR’da kayıtlı bir kişiyi istihdam ettiği takdirde, çalıştırdığı gün sayısı ile 22.22 Türk Lirası çarpılarak, ödeyeceği primlerden mahsup edilecek.

Ayrıca; hesaplanan gelir vergisinin asgari geçim indirimi (AGİ) uygulandıktan sonra kalan kısmı, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden silinecek.

Bir süreden beri bildirgelerini zamanında verip, ödemelerini düzenli yapan işverenlere 5 puanlık indirim uygulaması zaten devam ediyor.

Bir teşvik de stajyer olarak çalışan öğrencilerle ilgili. Ticaret Lisesi öğrencileri haftada 3 gün bir işyerinde staj yaptığında, sigorta primini okulu ödüyor ve işveren de maaş olarak asgari ücretin 1/3’ünü ödüyordu. Şimdi işverene katkı sağlamak üzere; hükümet 140 Türk Lirasını her ay iade edecek.

İnşallah istihdam çağrısına işverenler cevap verir, söz konusu teşvikler cazip gelir ve işsizlik nispeti belli bir ölçüde düşer.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı