REKLAMI GEÇ

ODTÜ, İTÜ, PAÜ

19 Ekim 2015 Pazartesi

Yükseköğretim derecelendirme kuruluşunun yayınladığı 2015-16 dünya üniversiteleri sıralamasına göre ODTÜ; geçen yıl bulunduğu 85. sıradan 400 basamak gerileyerek 501-600 bandına inmiş.

Boğaziçi Üniversitesi geçen sene 139. ve İstanbul Teknik Üniversitesi 165. sıradayken; bu defa 501-600 bandında yer almışlar.

Türkiye’deki üniversiteler içinde en iyi sıralamayı alanlar ise, 251-300 bandındaki Koç Üniversitesi ile 351-400 bandındaki Bilkent ve Sabancı üniversiteleri imiş.

Anadolu, Erciyes, Hacettepe, İstanbul ve Yıldız Teknik Üniversiteleri ise 601-800 bandında yer bulabilmişler. Dolayısıyla dünyadaki ilk 800 üniversite içine Türkiye’den toplam 11 üniversite adını yazdırabilmiş.

Bu büyük düşüşe The Times Higher Education ‘un üniversiteleri derecelendirirken göz önünde bulundurduğu kriterleri değiştirmesi sebep olmuş.

Türkiye’de hemen hemen her ilde bir üniversite kurulmaya çalışıldı.
Böylelikle öğrenciler; arzu ederler ve puanları da tutarsa, kendi şehirlerinde ve anne babalarının yanında, gurbete gitmeden okuma imkanı buldular. Üniversite açılan illerin ekonomileri ve ticari hayatları hareketlendi.

Üniversiteler ve kapasiteleri artınca, üniversiteye girebilen öğrenci sayısı ve dolayısıyla üniversite mezunu sayısı da arttı. Fakat iş imkanları ve firmaların eleman talebi aynı oranda artmadığı ve bazen de üniversite mezunları kendilerine sunulan işi beğenmedikleri için diplomalı işsizler ordusu oluştu.

En büyük sıkıntılardan birini de tarih öğretmenleri çekiyor. Tanıdıklarım içinde 9 senedir atanma bekleyenler var. Kendilerini adeta üvey evlat olarak görüyorlar. İçinde bulundukları maddi, manevi ve psikolojik durumdan dolayı çok tepkililer.

Üniversiteler; Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli çalışarak, bu bölümlere tüm Türkiye’deki tarih öğretmeni ihtiyacı kadar kontenjan açsalar, kanayan yaraya bir nebze merhem olacaklar.

Zira tarih bölümü mezunları başka iştigal konularında iş bulmakta çok zorluk çekiyorlar ve “ne iş olursa yaparım” sloganıyla iş aramak mecburiyetinde kalıyorlar. Bu da onların ücret veya maaşlarında pazarlık yapma imkanlarını elinden alıyor ve maaş açısından istismar edilmelerine sebep oluyor.

Uluslararası bir üniversite olma, uluslararası görünürlük, sanayi bağlantıları, öğretim kalitesi, araştırma ve uygulama hastaneleri, tekno kentiyle ilimizin gururu olan Pamukkale Üniversitesi’nin rektörü Sayın Prof. Dr. Hüseyin Bağcı; Katar’da iken annesini kaybetti. Huri Bağcı’ya Allah-u Teala’dan rahmet; yakınlarına sabırlar dilerim. Mekanı Cennet olsun.

NOT: Yazı ailesine katılan sayın Aykut Gökşin’e; aramıza hoş geldiniz diyor, gökkuşağımıza bir renk daha eklendiği için memnuniyetimi belirtmek istiyorum.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı