REKLAMI GEÇ

SANDIK BAŞINDA 17 SAAT

4 Nisan 2014 Cuma

30 Mart Pazar günü sabah saat 06.45 ila 23,45 arasında sorumlu olduğum ilköğretim okulunda mesai yaptım. Bugüne kadar sandık başı görevi yapmadığım hiçbir seçim geçirmedim zaten. Dolayısıyla Delikli çınar meydanındaki kutlamaya da katılamadım, o coşkuyu yaşayamadım.

Bulunduğum binada 27 sandık vardı. Sandık kurulunun oluşabilmesi için en az 4 kişi olması gerektiğinden, sandık kurullarında en az 4 olmak üzere 5 ve üzerinde vatandaş görev yaptı. Siyasi partilerce görevlendirilen müşahitler ise, bazı sandıklarda sınıf içinde, bazı sandıklarda da kapı ağzında durarak, gözetmenlik yapmaya çalıştılar.

Partilerin propaganda ve reklam yapmaları yasaktı ama muhtar adayları için böyle bir yasak olmadığından, mahallelerindeki seçmenlere, okul girişinden itibaren sahip çıkmaya ve oy pusulalarını ellerine tutuşturmaya çalıştılar. Ancak bu durum, bazı oyların iptaline yol açtı. Zira, bazı seçmenler, belediye seçimine ait pusulaların içine koyulacağı zarfa, muhtarlara ait oy pusulalarını da koydular.

Muhtarlık seçiminin, belediye başkan ve meclis üyeleri seçimiyle birlikte yapılması; hem birçok oyun iptaline, hem de; zaten en az 3 oy pusulasının sayıldığı bir seçimde, sayımın saatlerce uzamasına sebep oluyor. Hele bir de muhtar ihtiyar heyetinin azalarından bazılarının isimlerinin üzeri çizilmişse, hangi isme kaç oy çıktığının tespiti, çok zaman alıyor. Bu yüzden muhtarlık seçimlerinin, bir formül bulunarak, ayrı bir zamanda yapılmasını teklif ediyorum.

Oy kullanım esnasında, hangi sandıkta uzun kuyruklar oluşmuşsa, sayım tutanakları da, o sandıklarda geç tanzim edilebildi. Sandık başkanlarının uygulama usul ve esasları bu gecikmelerde ve beklemelerde etkili oldu. Bazı sandık başkanlarının muhtarlık oylarının kullanıldığı kulübelerde, belediye başkanlığı için de oy kullandırmaları hızlılık kazandırdıysa da, o masada bulunan muhtarlık pusulalarının da aynı zarfa konulması yüzünden, birçok oyun iptaline sebep olacağının anlaşılması üzerine, sandık başkanları uyarıldı.

Özürlü arabasıyla gelmiş engelli vatandaşlara giriş katlarında oy kullandırmak için saatlerce çare arandı. Avukatlarla yapılan görüşmelerde, özürlü vatandaşların 13 Ocak tarihine kadar, başvurmaları halinde, giriş katlarında kendileri için ayrı bir sandık oluşturulabileceği öğrenildi. Engelli vatandaşlarımızın üye olduğu derneklerin, seçimler öncesinde ilçe seçim kurullarına başvurup, topluca bir sandıkta oy kullanmalarının sağlanması gerekiyor.

Hemen hemen kayda değer hiçbir olay, hiçbir münakaşa yaşanmadı. Katılımın çok yüksek oranlı olduğu bu seçim, büyük bir olgunlukla, karşılıklı saygı sınırları içinde cereyan etti.

Sandık başlarında büyük bir özveriyle ve fedakarlıkla 17 saat görev yapan tüm asıl veya yedek sandık kurulu üyelerine, tüm sandık başkanlarına, tüm müşahitlere, okul müdürüne, çay ocağına işletmecilerine, güvenlik görevlilerine şükranlarımı arz ediyorum.

Bunların dışında bir de tabii ki en büyük teşekkürü seçmenlerimize borçluyuz. Bize demokrasi şöleni yaşattıkları için, olgunlukları, sabırları, karşı fikirlere duydukları saygı ve tahammül için. Teşekkürler Denizli…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

VATANDAŞ   -  Bağlantı 4 Nisan 2014, 14:55

erdal bey şanslısınız sabah 06:45 te başlayıp akşam 23:45 te bitmiş işiniz, sıcak mekan ve çayla keyfiniz yerinde(gözüm yok Allah kolaylık versin). seçim kuruluna torbaları teslim etmek için sandık başındaki çok dikkatli ve özenli takipten sonra il seçim kuruluna 22:30 da gelerek soğuk havada sabah 03:00’a kadar(4,5 saat hiç oturmadan sadece ayakta)(komşum sabah 07:00’e teslim edebilmiş) dışarda açık alanda; birbirine dayanarak ayakta bekleyen ezilen büzülen maalesef sabır sınırları zorlatılarak birbirine hakaret küfür etmek zorunda bırakılan görevli memurlar içinde bir çözüm yapsalardı bizimde keyfimiz tam tıkır olacaktı…inşallah bir sonraki seçimde bu yazdıklarımı tekrar etmem…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı