REKLAMI GEÇ

TWITTER, WHATSAPP, INSTAGRAM, FACEBOOK

24 Ekim 2017 Salı

Akıllı cep telefonunuz varsa Apple Store veya Google Play ‘den “sosyal medya” tabir edilen programları indirip, kullanmaya başlayabilirsiniz.

İndirdiğiniz andan itibaren bu programların esiri olmaya adaysınız demektir. Sizi her yerde teslim alır.Hatta yolda yürürken bile. Bu esnada yoldaki bir elektrik direği veya ağaca çarpmanız, ayağınızın taşa takılıp düşmeniz işten bile değildir.

Konferanslarda, toplantılarda sıkıldınız ve uykunuz geldiyse eliniz hemen telefona gider. Bu meret öyle bir şeydir ki; evinizdeki misafirin , ya da gittiğiniz ziyaretteki arkadaşların yanındayken bile ortaya çıkıverir.

Artık şimdi camilerde bile  vaaz dinlerken, cuma ezanını beklerken bir bakıyorsunuz telefonlar ellerdeki müstesna  yerini almışlar.

Akıllı telefonlar başka amaçlar için de kullanılabiliyor. Bir etkinlikte veya toplantıdasınız.Dışarı çıkmak istiyorsunuz. Tam bu esnada güya titreyerek telefonunuz  çalıyor. Ekrana bakıyor ve sizi arayanın mühim bir kişi olduğunu görüyorsunuz. Götürün kulağınıza telefonu ve mazeretli olarak çıkın salondan dışarıya.

Hani ön saflardaki bir vatandaş burnu kanadığında eliyle burnuna tampon yaparak dışarı çıkar ya… İşte öyle bir şey.
Akıllı telefonların bir diğer en büyük özelliği ise fotoğraf çekmesi.  En küçük ayrıntıyı bile kaçırmayan, cam gibi net görüntüler elde etmek, bunları arşivlemek ve takipçilerle paylaşmak mümkün.

Biraz da sosyal medyayı kullanırken  dikkat etmem ve dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsetmek yerinde olacaktır.

Bazen üst üste yerli yersiz, gerekli gereksiz paylaşımlarda bulunabiliyoruz.Başkalarını ilgilendirmeyen, hele yemek sofralarında ve masada sadece kuş sütü eksikken çekilip yayınlanmış paylaşımlardan uzak durmaya çalışmalıyız diye düşünüyorum.

Bir başka şahısla aramızda geçen olumsuz  bir olay üzerine; sosyal medya üzerinden yapılan  kinayeli mesajların, topa tutmaların  bir başkasını hiç ilgilendirmediğini kabul etmemiz lazım.

Hele bir de bunlar kin ve nefret duyguları içeriyorsa; hakaret unsuru taşıyorsa,insanları tahkir ediyorsa  öfkemizi gemlememiz lazım.

Kendi siyasi görüş ve düşüncelerimizi başkalarına zorla kabul ettirmeye,karşımızdakini ajite etmeye çalışmamak lazım.

Türkçeyi yozlaştırmamaya, sesli harfleri düşürmemeye, argo terimleri kullanmamaya özen göstermek lazım.
Aramalarda çıkmak için paylaşımla ilgisi olmayan hashtag kullanmamak, anlamsız seferberlikler başlatmaktan kaçınmak lazım.

Whatsapp’taki gruplarda her üyenin ayrı ayrı cuma mesajı yayınlaması yerine; yönetici kişinin tüm üyeler adına tek bir cuma mesajı yayınlaması yerinde olabilir.

Yeni bir whatsapp grubu kurulurken; bu grubun neden oluşturulduğu, amacının ve prensiplerinin ne olduğu üyelere duyurulmalı ve bu gayenin dışına çıkılmamalı, bildirim sesi açık üyeler bulunabileceği hesaba katılarak çok erken ve geç saatlerde mesaj yazılmamalıdır.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı