REKLAMI GEÇ

YARGIDA DEVRİM

22 Nisan 2015 Çarşamba

İster “yargıda yeni dönem”, ister “yargıya neşter”, ister “yargıda devrim” deyin; açıklanan yargı reformu stratejisi çok önemli yaralara parmak basıyor, bir çok iyileştirmeler ve yeni uygulamalar getiriyor.

Ülkemizde mahkemelerin yükü çok fazla. İnsanlar anlaşamadıkları konularda hemen mahkemelere koşuyor. İşte tam da bu noktada vatandaşların dava yoluna gitmeden arabulucu vasıtasıyla uzlaşabilmesi için arabulucu sayısı on bine çıkartılacak.

Gecikmiş adalet; adaletsizliktir düsturuna rağmen, maalesef ülkemizde on yıllarca süren davalar var. Hatta bazı davalar var ki, davacının ömrü bitiyor, dava sonuçlanmıyor…

İşte bu gibi garabetlerin önüne geçebilmek için dava türlerine göre ideal görülme süreleri belirlenecek ve vatandaşlar davalarının ne kadar sürede sonuçlanabileceğine dair bir fikir sahibi olacak. Yine makul sürede yargılama için savcı ve hakim sayısı Avrupa ülkeleri ortalamasına yükseltilecek.

Davanın görüldüğü şehre gidip ifade vermekteki güçlükler göz önünde bulundurularak sesli ve görüntülü bilişim sistemi uygulaması ile uzaktan ifade alma yöntemi daha da yaygınlaştırılacak.

13 sene önce 569 bin metrekare iken 3 milyon metrekareye ulaşan adliyelerin kapalı alanı büyük ilçe ve illerdeki yeni inşaatlarla 6 milyon metrekareye çıkarken; çok katlı ve labirent gibi adliyelerde adeta kaybolan vatandaşlara yol göstermek üzere danışma masaları ve ön bürolar kurulacak.

Parasal durumu yetersiz olanlara ücretsiz avukat temin edecek adli yardım sistemi genişletilerek avukatların gönüllü olarak ücretsiz hukuk hizmeti vermeleri sağlanacağı gibi; hukuk kliniği ihdas edilerek hukuk tahsili yapan öğrencilerin vatandaşlara yardım etmelerinin önü açılacak.

Yurttaşların hak arama imkanlarını artırmak için “Hukuki Himaye Sigortası” genişletilecek. Önceki senelerde ortaöğretimde başlayan “Hukuk ve Adalet” dersinin tatbikatı daha da etkin hale getirilecek. Hukuk eğitimindeki sorunların çözümü için milli politikalar geliştirilecek.
Yargının yükünün kısmen azaltılabilmesi için noterlere bazı çekişmesiz yargı işleri verilerek vatandaşların işlerinin hızlandırılması temin edilecek.

Engelli, çocuk ve kadınların hukuki problemlerine çözümler üretilecek. Savcılıklardaki çocuk büroları güçlendirilecek ve yine çocukların cezasının infazına yönelik eğitim evleri yaygınlaştırılarak psikososyal destek ve müdahale imkanları artırılacak.

Cezaevlerindeki fiziki altyapının modernize edilme çalışmaları artarak sürecek…
Yargının hızlı işlemesi sağlanarak; hukuki sorunları olan vatandaşların memnuniyetinin artırılmasına yönelik bu uygulamaların adalet sisteminde köklü bir değişiklik getireceğine inanıyoruz…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı