REKLAMI GEÇ

Yolsuzluk Operasyonu ve Seçimler – 2

8 Ocak 2014 Çarşamba

31 Aralık tarihli “Yolsuzluk Operasyonu ve Seçimler” başlıklı yazımda; yolsuzluk operasyonlarının yerel seçimlere muhtemel etkilerini konu almış ve “AKP oylarının yolsuzluk operasyonu öncesi yapılmış anket çalışmalarına göre 3-5 puan civarı düşük çıkacağını” tahmin ettiğimi belirtmiştim.

anons

Yazımın yayınlandığı tarihlerde “Yolsuzluk Operasyonları ve Etkileri” konulu kamuoyu araştırma çalışmamız henüz sonlanmıştı ve araştırma verileri kalite kontrol aşamasındaydı. Kontrollerin ve analizlerin tamamlanmasının ardından, araştırma sonuçlarını 03 Ocak tarihinde Denizli Gazeteciler Cemiyetinde yaptığımız basın toplantısında kamuoyu ile paylaştık. Araştırmadan çıkan sonuçlar içerisinde en çarpıcı olanı, AKP oylarındaki düşüşün tahminlerimizin de üzerinde olmasıydı.     (- %11,6)

Dilerseniz, öncelikle sizlere araştırmanın çıkış noktası ve genel yapısı hakkında bazı bilgileri aktarayım:
“Yolsuzluk Operasyonları ve Etkileri” araştırması Ekim 2013 tarihinde yapmış olduğumuz “Denizli Yerel Yönetim Araştırması’nın” devamı niteliğinde bir çalışma olarak tasarlandı.

17 Aralık tarihinde başlayan yolsuzluk operasyonları, ülke siyasetinde yıllarca konuşulacak bir kırılma noktası oluşturdu. Ve yine önceki yazımda da belirttiğim üzere “17 Aralık tarihinden önce yapılmış tüm kamuoyu araştırmaları, önümüzdeki seçimlerdeki muhtemel oy dağılımı hakkında fikir verme özelliğini önemli ölçüde kaybetti.”

Bu nedenle, AKP seçmeninin; operasyonlar ile ilgili değerlendirmelerini, tekrar AKP’ye oy verip vermeyeceklerini, şayet tekrar AKP’ye oy vermeyecekler ise hangi partiye yönelecekleri ile ilgili verileri içeren bir araştırma raporuna ihtiyaç oluştu.

Ekim ayının ikinci yarısında yapmış olduğumuz saha çalışmasında; 1113’ü Merkezefendi ilçesinde 1167’si Pamukkale ilçesinde olmak üzere toplam 2.280 denek ile görüşmüş ve 1.070 denekten önümüzdeki seçimlerde AKP’ye oy verecekleri yanıtını almıştık. (AKP % 46,9) Aralık ayının son haftasında yapmış olduğumuz “Yolsuzluk Operasyonları ve Etkileri” araştırmasında, Ekim ayında yüz yüze görüştüğümüz 1.070 AKP seçmeni ile operasyonlar sonrası görüşlerini almak amacı ile tekrar temas kurduk.

Aramalarımız neticesinde 1.070 kişinin 932’sine ulaştık ve öncelikle yolsuzluk operasyonlarından haberdar olup olmadıklarını sorduk. Soruyu yönelttiğimiz 932 kişinin 681’i yolsuzluk operasyonlarından haberdar olduğunu söylerken, 251 kişi operasyonlardan haberdar olmadığını söyledi. Operasyonlardan haberdar olmadığını belirten 251 kişi içerisinde, verdikleri olağan dışı tepkiler nedeniyle operasyonlardan haberdar olduğunu düşündüğümüz kişiler olsa da, kişilerin sözlü beyanlarını esas aldığımızdan dolayı, bu kişileri “operasyonlardan haberdar olmayan kişi” olarak kabul ettik.

Şimdi yolsuzluklardan haberdar olduğunu belirten 681 AKP seçmeninin, operasyonları nasıl algıladıklarına ve fikirlerinin ne yönde etkilendiğine bakalım:
“Yolsuzluk yapıldığını düşünüyor musunuz?” sorusunu yönelttiğimiz 681 kişinin 182’si (%26,7) hükümet içerisinde yolsuzluk yapıldığını düşündüğünü belirtirken, 242 kişi (% 35,6) süreci izlediğini fakat henüz bir karar vermediğini belirtiyor. 257 kişi (% 37,7) ise yolsuzluk yapılmadığını düşünüyor. Bu noktada; her dört AKP seçmeninden birinin, hükümet ile ilgili yolsuzluk iddialarının gerçekliğine inandığı sonucu ortaya çıkıyor.

Yolsuzluklardan haberdar olduğunu belirten 681 kişiye ikinci soru olarak “Yolsuzluk operasyonları AKP’ye oy verme ile ilgili fikrinizi etkileyecek mi?” sorusunu yönelttik. Soruyu yönelttiğimiz kişilerin 141’i (%20,7) operasyonların AKP’ye oy verme fikrini etkileyeceğini belirtirken, 114 kişi (%16,7) henüz tekrar AKP’ye oy verip vermeme konusunda kararsız olduğunu belirtti. 426 kişi ise (%62,6) önümüzdeki seçimlerde tekrar AKP’ye oy vereceğini söyledi. Görüşülen her 5 AKP seçmeninden 1’i önümüzdeki seçimlerde tekrar AKP’ye oy vermeyeceğini belirtiyor.

Peki, Ekim ayında AKP’ye oy vereceğini belirten ancak operasyonlar sonrasında AKP’ye oy vermeyeceğini belirten seçmen oyunu hangi partiye verecek? Süreçten hangi parti ne ölçüde fayda sağlayabilir? Operasyonlar sonrası nasıl bir oy dağılımı oluşacak? Bu soruların cevapları, bir sonraki yazımın konusunu oluşturacak.
Tekrar görüşmek dileğiyle, hoşçakalın..

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı