REKLAMI GEÇ

ÖNLEM ALINMALI

6 Şubat 2012 Pazartesi

Dünya Bilgisayar teknolojisi sürekli gelişiyor. Bilgisayar sistemleri sayesinde toplumun işleri kolaylaşıyor. Kamuda Adalet ,eğitim,güvenlik velhasıl her türlü işlem yapılabiliyor, bürokrasi azalıyor ve verimlilik artıyor.

Adalet bürokrasisinde “UYAP” sistemi ile duruşmalar izlenebiliyor, dava açılabiliyor, yargı ve adalet bakanlığı işlemleri kontrol edilebiliyor, İç işleri Bakanlığı “MERNİS” ile bireylerin kayıtları düzenli tutuluyor. Nüfus müdürlüklerinde ,Muhtarlık işlemlerinde hatalar sıfıra inmiş durumda. Seçmen kütükleri düzenli tutulmaya çalışılıyor. Maliye Bakanlığı bilgisayar sistemi ile vergi işlemleri takip edilebiliyor. Adrese dayalı kayıt sistemi ile ülke nüfusu her gün kayıt altına alınabiliyor.

Bankalar tüm işlemlerini bilgisayarlarla yürütüyor. İş alemi bu sayede,iş idaresini, üretimini, dağıtımını ve ihracatını kolayca yapabiliyor.Yargıda “UYAP” a girildiğinde ülkenin dava debisi görülebilmektedir. Kaç dava açılmıştır, davalar kimlere aittir, dava türleri nedir, alacaklı ve borçlular ve icrada vatandaşın borcunun istatistikleri  hepsini bilmek mümkün. Silahlı kuvvetlerin işleyişi ve kadrolar, Maliyede ve ekonominin durumu ile vergi sistemini yakından takip etmek kolay olabilir. Bu gün değil ama gelecekte uluslar arası güçler bu bilgiler sayesinde ülkenin mali, yargı ,güvenlik durumunu takip edebilirler.

Bankalardaki sisteme göre T.C kimlik numarası ile tüm hesaplara girilebilmektedir. Kişilerin mevduat hesapları, kredi borçları bilinebildiğinden dışarıdan şifre kırarak ve sıradan bir banka görevlisi bile hesaplara girerek bilgi edinebilir veya parayı aktarabilir.

Nüfus kayıtları ile kişi bilgileri ve seçmen durumu tamamen öğrenilebilmektedir. Nüfus bilgileri ele geçirilip, sahte evraklarla hayali şirketler kurularak toplumsal zararlar yaşatıldığı her an görülmektedir.

İnsan olarak aklımıza olumsuz düşünceler geliyor. Önlem alınmaz ise önümüzdeki yıllarda bu sistem tamamen çözülerek kötü niyetli kişi ve dış ülkeler tarafından istimrar edilerek. Ülkenin geleceğine zarar verilebilir.

Ülkemizde sıradan bir insan şifreleri kırıp tüm bilgilere girebiliyorsa, kayıtları indirebiliyor ve paraları hesaptan boşaltabiliyorsa, seçmen bilgilerini ele geçirebiliyorsa nüfus kayıtlarını elde edebiliyorsa, insanın geleceği ile ilgili endişeleri artıyor demektir. Her gün duyuyoruz, şifre kırılarak kurumların sitesine girildiğini, sahte bilgilerle şirket kurulduğunu, sahte çek ve senet üretildiğini, banka hesaplarının boşaltıldığını ve bunlara bağlı acıların yaşandığını görüyoruz. Ayrıca “face book” türü sosyal paylaşım siteleri için de kötü sonuçlar doğurmadan benzer önlemler alınmalıdır.

Anayasamıza göre temel hak ve hürriyetler, kişi dokunulmazlığı, özel hayatın gizliliği ve iletişim özgürlüğü teminat altına alınmıştır. Herkes, özel hayatına ve aile yaşantısına saygı gösterilmesini, kendisi ile ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir. Bu hak kendisiyle ilgili, kişisel veriler hakkında bilgilendirme, bu verilere ulaşma, amaçları doğrultusunda kullanılıp, kullanılmadığını öğrenme hakkını ve güvencesini kapsamaktadır.

Anayasal güvencenin yanında bu sistemin getirdiği tehlikeler hakkında da çözüm üretilmeli ve bulunmalıdır. Şu sıralar işin tehlike boyutu fazlaca konuşulmuyor. Gelecekte ”İNTERAKTİF”YÖNTEMLER” uyguluyoruz diye kendimizi ”SİBERNETİK” bir savaşın içinde bulursak vakit çok geçmiş olur diye düşünüyorum.

İsmail Ağar

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı