REKLAMI GEÇ

YENİ DÜZENLEMELER

25 Temmuz 2012 Çarşamba

Ülkemizde son yıllarda çok sayıda temel yasa değiştirilmiştir.Ticaret Kanunu,Borçlar Kanunun ,Hukuk muhakemeleri Kanunu vs gibi her alanda bunu görüyoruz
Anayasa Çalışmaları TBMM de devam ediyor.Yeni anayasa çıkarılır mı ve çıkarılmaz mı bilinmiyor.Zaten 1982 anayasası 17 defa değişikliğe uğramıştır.Yasamadan Yargıya ve yürütmeye kadar bir çok madde yeniden düzenlenmiştir.
Bunun yanında son dönemde her biri anayasa kadar önemli bir çok temel yasa değiştirildi.Eğitimle ,sağlıkla ilgili düzenlemeler,Tapu ve orman yasalarındaki değişiklikler ve torba yasalar,kamu denetçiliği,arabuluculuk yasaları ve 1,2,3 yargı paketleri hepsi yasalaştı.
Ülkenin büyük bir bölümünü yakından ilgilendiren Büyükşehir yasası da çıkarılmak üzere çalışmalar yapılıyor.
Yasalar düzenlenirken ,ilgili kurum ve kuruluşlar,üniversiteler,sivil toplum örgütleri fazlaca işe dahil edilmiyor,seminer ve konferanslarla tartışılmadan meclisin gündemine geliyor ve acele tarafından yasalaşıyor.
Çıkarmak kolay ancak uygulamada çok zorluklar yaşanıyor.Türk Ceza yasası ;ceza Muhakemesi yasası ;kabahatler Yasası vs.2005 yılından beri yürürlükte olup bir çok değişikliğe uğramıştır.Zaman geçtikçe sorunlar çıkmaktadır.1.2.3 .yargı paketleri hep ihtiyaçtan doğmuştur.İş yükü azalacağı yerde artmaktadır.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu.Ticaret Kanunu,Borçlar Kanunu,mecliste temel Kanun kabul edilip kısa sürede yasalaştı.Bu kanunlarla ilgili çok aceleden olsa gerek yürürlüğe girmeden dahi bir çok maddesi değiştirildi.Bize göre sistem aynı kalarak bazı değişiklikler yapılsa idi bu zorluklar yaşanmazdı.Medeni Kanun 2001 yılında değiştirilirken sistem değiştirilmeden düzenleme yapıldığından,uygulamada fazlaca zorluk yaşanmamıştır.
Yıllardır alışılmış olan bu temel yasalar kısa sürede tümden değiştirilince Üniversitelerin,Hakim.Savcının ve avukatların işi zorlaşmıştır.Hakim Savcı yetiştirmenin güçlüğü karşısında işimizin hiç de kolay olmadığı aşikardır.
Bu arada İş sağlığı ve Güvenliği,Kamu Denetçiliği,Hukuk Uyuşmazlıklarında arabuluculuk ;Tapu Kanununu değiştirilmesi ,Orman Kanunda değişiklik ve İlk Öğretim ve Eğitim Kanunu yeniden düzenlenmiştir..Bunların hepsi Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yapısını ilgilendiren kanunlardır.Arabuluculuk,yabancılara mülk satışı,2/B denilen orman dışına çıkarılan yerlerin satışı ve 4+4+4 diye adlandırılan öğretim ve eğitimle ilgili düzenlemeler kamuoyunda hiç tartışılmamıştır.
Önümüzdeki günlerde 29 ilde il sınırlarını içine alacak biçimde Büyükşehir Yasasının çıkarılacağı yetkililerce ifade edilmektedir.Basın ve yayın organlarından sadece adından bahsedilmiştir.Yerel yönetimleri ve adı geçen şehirleri yakından ilgilendiren bu yasa tasarısı kamuoyu önünde yeterince tartışılmalıdır.Devletin geleneksel idare yapısı içinde yerel yönetimler çok önemlidir.
İl Genel Meclisi,İl Özel İdaresi kaldırılacak mı
Köy Statüsü ,meraların hukuki statüsü ,vergilendirmeler,orman köylüsünün durumu,Belde ve köylerde imar uygulamaları nasıl olacak.
Valiliklerin yetkileri mevcut durumunu koruyacak mı
Bazı İlçe Belediyeleri ve .nüfusu 2000 den fazla belde belediyeleri kaldırılacak mı
Böyle bir düzenlemenin çok faydalı olacağı muhakkaktır.Değişimi ve gelişimi getireceği tartışmasızdır.

Yukarıda belirtilen durumlar yasayla ortaya çıkmadan ve açıklanmadan yorum yapmayı doğru bulmuyorum Ancak,Ülkemizin malum olduğu Güney bölgesinde siyasi anlamda bir çok olay yaşanmaktadır.Bu bölgelerde yasanın istismar edilebileceği kuşkusunu gözden ırak tutmamak gereklidir. Eğer bu bölge de yerel karar organlarını her türlü yetki ile donatırsak olabilecek tehlikeyi anlatmaya gerek bile yoktur.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı