REKLAMI GEÇ

Kadın, Şiddet ve Cinayet

6 Ocak 2018 Cumartesi

İnsanlık tarihindeki ilk şiddet, Habil ve Kabil kardeşler arasında eş seçimiyle ilgili olarak yaşanmıştır.

Rivayet şu yöndedir:

Habil’in evleneceği kızla evlenme arzusunda olan Kabil’e, Hz. Âdem, vahiy beklediğini ve gelen emre göre hareket edeceğini söyler. Daha sonra gelen vahiyde kız, Habil’e düşer. Halim selim, ağırbaşlı ve söz dinleyen biri olan Habil, evlendikten bir süre sonra Kabil tarafından öldürülür. Bu ilk şiddet, erkeğin erkeğe uyguladığı bir şiddet gibi görünse de aslında kadın erkek ilişkileriyle alâkalı bir hadisedir.

Erkekte saldırganlık, temel dürtüsel eğilimlerdendir. Fakat onun bunu eşine ya da çevresine yöneltmesi insanlığı ve kadınlığa bir suçtur, ihanettir.

Her gün gazetelerde, köşe yazılarında, televizyonlarda yazılıp çizilse de kısır döngü içinde kadına şiddet ve kadın cinayetleri haberini alıyoruz. Bu kadar gündeme gelen bir olayın son bulmasını arzu ederken biz, her gün bu haberlerle karşılaşıyoruz.

Kadıncinayetleri.org sitesine göre 2010’dan beri öldürülen 1915 kadından 1193’ü (%62’si) kocası, erkek arkadaşı, eski kocası ya da eski erkek arkadaşı tarafından öldürüldü. 213 kadının faili babası, oğlu ya da erkek kardeşi, 114 kadının faili ise erkek akrabası.

Gelin görün ki bu şiddet ve cinayetler ceviz kabuğunu doldurmayacak sebeplerden ötürüdür.

Ölümlere gerçekten sebep; Namusun ne olduğunu biz kadınlar bilmiyormuşuz gibi, namus bekçiliği yapıp kadının yaşamının sonlanmasını tanrıdan önce karar vermek midir?

Yoksa yemeğin içine salça koymaması mıdır kadının hatası?

Yoksa perde açıp pencereden dışarı bakmak mıdır cinayete sebep olan?

Yahut iş yerinde erkek arkadaşla sohbet etmek midir tüm suç? …

Ataerkil bir toplumda yaşıyoruz. Bu yüzden erkek tahtının sarsılacağını düşündüğü anda otoritesinin zayıflamaması için şiddete başvurmaktadır.

Feminist bakış açısına göre düşünüldüğünde kadına yönelik şiddet cinsiyetçi ve güç odaklıdır. Maçoluk veya takıntılı şekilde tekrar eden düşünceler ile ilişkilidir.

Yapılan araştırmalarda, ataerkil gelenekten kaynaklanan üstün konumu, kadının erkeğe her türlü hizmet etmesi ve kadına danışmadan erkeğin tek başına karar alması gibi konuların “doğal”  görülmesinin, şiddeti beslediği görülmüştür.

 

Şiddetin Önlenmesi İçin,

Şiddetle ilk karşılaşıldığı zaman itiraz etmek, dur demek gerekir. Kadının eşit birey olmadığı toplumsal ortamlarda “dur deme” çoğu zaman hiçbir işe yaramaz.

Bu aşamada kadının ciddi desteğe ihtiyacı var. Bu desteğin kadına sağlanmasında toplumsal destek mekanizmalarına ihtiyaç var. Bürokratik yapılar ile bu desteği oluşturmak oldukça zordur. (Erkek bakışlı yönetimle yol alınmaya çalışılması demektir.) Bu durum kadın hareketinin gelişmesini engeller.

Bu durumla baş etmenin yolu, kadın hareketini geniş kitlelerin içine yaymak, kadın dayanışmasının geliştirmek, hareketin öncülerine, gönüllü kadınlara ulaşmak, eşit birey olma bilincine varılmasını sağlamaktır.

Tabi ki kadına yönelik şiddetin önlenmesinde kadın kadar ERKEĞİN DE katılımı sağlanmalıdır.

Sağlık sektörünün yapacağı bilgilendirme kampanyaları ile kadınlara sahip oldukları haklar, kanunlar, sağlık kuruluşlarından nasıl hizmet alacağına dair bilgilendirme.

Eğitim sektöründe, her türlü şiddet alanında bilgilendirme.

Başta yasalar olmak üzere gerekli diğer düzenlemelerin de yapılması gerekir.

Kadının güçlendirilmesi ve toplumdaki statülerinin yükselmelerine yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

Kadınların doğurganlıklarını kontrol etmek için gösterdikleri çaba desteklenmelidir.

İdol kadın imajlarına daha fazla yer vermeli ( Sabiha Gökçen, Refet Angın, Halide Edip Adıvar…) kadınların metalaşmasının önüne geçilmeli.

Ve son çağrım şudur; 6284 sayılı kanunun uygulaması.

Kadını sevecektiniz,
Aldınız ve bırakmadınız…
Sevi’ye yer bırakmadınız,
Ona ben değil, sen diyecektiniz

Özdemir Asaf

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Nazli   -  Bağlantı 6 Ocak 2018, 21:54

Güzel önemli bir konuya değinmişsiniz, bir kadın olarak tesekkur ederim !

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı