REKLAMI GEÇ

HAYIR DEMEYİ ÖĞRENMEK

29 Eylül 2015 Salı

Bir deniz fenerinde çalışan yaşlı adamın, geçen gemilerin kayalıklara çarpmamalarını sağlayan ışığı yakması için sınırlı miktarda yağı vardı. Bir akşam yakınlarda oturan bir adam evini aydınlatmak için bu değerli yağdan bir miktar ödünç almak istedi. Yaşlı adam da ona biraz yağ verdi karanlıkta kalmaması için. Başka bir akşam da, yolda kalmış bir yabancı, karanlıkta yoluna devam edebilmek için azıcık yağ için yalvardı dakikalarca. Yaşlı adam yolda kalmış yolcuya kıyamadı ve ihtiyacı kadar da ona yağ verdi. Ertesi gece, yaşlı adam kapısını şiddetle yumruklayan bir anne tarafından uyandırıldı. Anne çocuklarıyla yalnız yaşıyordu ve yağsız kalakalmıştı gece vakti, çocuklarını besleyip bakabilmek için biraz yağa ihtiyacı vardı. Yaşlı adam ona da yağ verdi. Kısa bir süre sonra bütün yağı bitti ve ışığı söndü. O gece ve sonraki geceler onlarca gemi karaya oturdu, kayalıklara çarptı ve yüzlerce insan hayatını kaybetti.

Yaşlı adamın öncelikli görevi bu fenerin ışığının sürekli yanmasını sağlamaktı, zayıflıkları ve gerçek görevini ihmal etmesi tam bir sorumsuzluk ve ihmaldi…

Her insanın öncelikleri ve hayatıyla ilgili planları vardır. Eğer öncelikleriniz planlarınızın arasında yer almazsa, başka insanların öncelikleri hayatınızın rollerine yerleşecektir. Yaşamınızın en yüksek amaçları ile ilgili, bilinçli ve farkındalıklı bir düşünce sistemine sahip değilseniz, başkalarının sizi yönetmesi tereyağından kıl çekmek kadar kolay olacaktır.

Kendi hayatımızın yönetmeni ve senaristi kendimiz olamazsak, birileri yazar birileri yönetir bize de rol yapmak oynamak düşer.

Zorunlu olmayan şeylere hayır demeyi öğrenmek, yaşamınıza saygıyı ve sevgiyi getirecek, kendinizi gerçekleştirmeniz ve yaşamınızı anlamlandıracağınız işlere zaman ayırabilmek için gereken fırsatı sağlayacaktır size.

Hayır demekten korkmayın! İstemediğiniz şeylere evet demek kendinizle bağlantınızı koparmanıza ve özsaygınızı yitirmenize sebep olacak. İstemediğiniz halde başka insanların isteklerine verdiğiniz zamanı ve enerjiyi yapmayı çok istediğiniz yaşamsal amaçlarınıza yönlendirin ve onu yapın, etkin ve başarılı insanların yaptığı budur tam olarak.

Demek istediğim yanlış anlaşılmasın, insanlara yardım etmeyin değil, aksine herkes herkese yardım etmeli, sadece önceliklerinizi planlarınızın ilk sırasına yerleştirin ve düzenleyin.

Her birimizin yaşama geliş ve varoluş nedenlerimiz birbirinden farklı. Ve hepimizin içinde ortaya çıkmayı bekleyen farklı yetenekler var. İnsan olarak en kutsal varlık nedenimizi gerçekleştirmek üzere ve aynı zamanda etrafımızdaki insanların yaşamlarına değer katmak üzere, kendi varoluşumuzu taçlandırmak üzere burada bulunuyoruz. İşimize ve hayata kendimizden daha fazla bir şeyler katmak ve iyi olduğumuz alanlara odaklanmak gerekir.

İsmet Özel’in dediği gibi: “Öncelikleri ve planları, yaşam amaçları bulanık olanlar kuşku yok ki araçlarının dolambaçlarında takılıp kalacaklardır. Balık için ördükleri ağa ayakları dolaşacak, tavşan için kurdukları tuzağa ellerini kaptıracaklardır.”

Ya da şöyle olacaktır: Ağlarını suya bırakmış olmaktan, bir tuzak kurmuş olmaktan öylesine sevinç duyacaklar, avlanmak için sahip oldukları araçları öyle değerli sayacaklardır ki ağlarına balığın takılması, tuzaklarına tavşanın yakalanması layık olan dikkati çekemeyecektir. Onlar balık tuttuktan, tavşanı yakaladıktan sonra bile ağlarıyla ve tuzaklarıyla uğraşacaklardır.”

Siz her şey bir yana amacınıza, önceliklerinize, varoluş nedeninize odaklanın ve sadece bu işe konsantre olun. Sizi yolunuzda durduracak, gücünüzü azaltacak, yolunuzu uzatacak, kendinizi gerçekleştirme yolunda varoluşunuz yolunda engel oluşturacak her şeye ve herkese “hayır” demekten korkmayın ve kibarca ” hayır” deyin.

Benim yıllar önce okuduğum bir kitapta “hayır demeyi öğrenmek” adlı bir alıştırma tekniği vardı, şimdi size onu öğretmek istiyorum. Ama bu alıştırmayı gerçek alışkanlık haline gelinceye kadar en az 21 gün defalarca yapmalısınız: Ailenizden birinden ya da çok yakın olduğunuz bir arkadaşınızdan rica edin. Sadece 5 dakika kadar, sizden saçma sapan bile olsa, onlarca şey yapmanızı istesin teker teker ve siz her defasında daha kararlı olarak her isteğine ” hayır!” deyin… “Hayır”…”Hayır”…”Hayır”…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Adile ÇAKA   -  Bağlantı 20 Mayıs 2022, 11:19

İhtiyâcımız olan zaman,sevgi ve özsaygı,tek bir kelimeye bağlı bâzen de,HAYIR diyebilmek!

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı