REKLAMI GEÇ

BORÇLANARAK EMEKLİLİK

31 Ağustos 2017 Perşembe

Türkiye bir emeklilik ve emekliler cenneti. Bir iş ve gelecek garantisi görmeyen insanlar erken yaşta emekli olmanın yollarını arıyor. Türkiye’de 38-40 yaşlarında emekli olma imkanı var iken Türkiye’nin de dahil olduğu OECD ülkelerinin hiçbirinde 65 yaş öncesi normal yaşlılık emekliliği almak çok zor.

OECD’nin (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) açıkladığı en güncel emeklilik yaşı verilerine göre, erkekler için emeklilik yaşı 65’in altında olan sadece 19 ülke bulunuyor. Emeklilikte kadın ve erkek ayrımı artık birçok ülkede bulunmamakta. Örneğin Almanya’da kadın de erkek te 67 yaşından önce emekli olamıyor. Japonya’da 69 olan emeklilik yaşı Kore’de 73. En geç emeklilik yeni yasaya göre 75’e çıkartılan İsveç’te. En erken emeklilik ise hem erkeklerde hem de kadınlarda Türkiye’de olduğu söylenebilir. Her 5 gençten birisinin işsiz olduğu, kadın istihdamının çok düşük olduğu, iş bulma ümidi olmadığı için işsizilik rakamlarında kayıt altına girmeyen ve aslında düzenli iş bulsalar çalışmak isteyen ve gizli işsiz olan kırsaldaki günübirlik işçiler varken, insanların maaşı düşük olsa da emekli olmak istemeleri normal karşılanabilir. Ancak insan kaynaklarının, eğitimin, ara eleman ve ustalığın yetersiz olduğu ülkemizde birikimli insanların tecrübelerinden faydalanılmadan en verimli çağlarında emekliye ayrılmaları ve işleri rölantide yapmaları ne kadar doğru olabilir. Kaldı ki günümüzde 65 yaş orta yaş sınıfında görülmektedir. Artık 65 yaş ve üstü yaşlılar kategorisine ayrılmaktadır.

Ekonomik sıkıntılar, fırsatları değerlendirme insanları en garantili gelir kaynağı olan emeklilik maaşı almak için arayışlara sevk etmektedir. En yaygın görüş ise 38 yaşından sonra bugüne kadar hiç çalışmadan geçirdikleri 18 yaşından sonraki 20 yıl için devletten kredi alarak emekli olunabileceğidir. Bu çayın taşı ile yine çayın kuşunu vurmak anlamına geliyor. Devlet maaşımdan kredi taksitlerimi kessin diyorlar. Hiç üretmeden ömür boyu ve sürekli tüketmek. Bu zihniyet ancak rant ekonomisinden kurtulup, üretim ekonomisine insan yetiştiren bir eğitimle düzeltilebilir. Emeklilik danışma ofislerine, muhasebe bürolarına bunu ciddi ciddi soran insanlar var. Tabii ki bu durum her alanda olduğu gibi, adalet anlayışının sosyal güvenlik uygulamalarında da bulunmamasından kaynaklanıyor. Çünkü 18 yaşından sonra 20 yılını hiç çalışmadan yurtdışında geçiren bir kadın bu süreleri borçlanarak, yani 20 yıl için geriye dönük primleri toptan ödeyerek emekli olma hakkına sahip. Yalnız burada bir fark var. Yurtdışındaki çayın taşı (kredisi) ile bizim kuş vuruluyor. Yani ülkeye döviz giriyor. Sürekli dövize ve paraya ihtiyacı olan Türk ekonomisi bu sayede biraz rahatlıyor. Bu nedenle burada adaletsizliğe biraz göz yumuluyor denilebilir.

Bundan hareketle Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinden Türkiye’ye gelen soydaş yatırımcılara, delegasyonlara ticaret, ithalat ve ihracat konularında rehberlik yapan, Irak ve Suriye Türkmenlerine kurban bağışı ve diğer insani yardımları ile tanınan Dış Türkler Derneğine yapılan müracaatlarda en fazla sorulan soru, nasıl daha erken emekli olabiliriz?“ oluyor. Yurtdışında yaşayan Türklere, Türkiye’ye döndüklerinde yaşayacakları adaptasyon problemleri, yatırım, hibe, kredi ve iş fırsatları, çocukların eğitimine devam edebilmeleri için gerekli olan diploma denklikleri için her dilde tercüme, Aile birleşimi vizesi, yurtdışına çıkış vizeleri, yurtdışı eğitim, yatırım, şirket kurma ve iş imkanları konularında hizmet veren güçlü bir sivil toplum kuruluşu olan Dış Türkler Derneği aynı zamanda emeklilik konularında da destek oluyor. Yurtdışı borçlanması ana başlığı altında yurt dışından dönen ya da halen yurtdışında yaşamaya devam eden Türk insanının uygun şartlarda emekli olması için özveriyle çalışmalar yapılıyor ve sıfır hata ile çalışıyorlar.

Dış Türkler Derneği aynı zamanda yurtdışından kesin dönüş yapan, Almanya’da doğum yapmış kadınlara da Alman Emeklilik Sigortasından çocuk başına en az 250,-TL emekli maaşı almalarını sağlıyor. Yani Almanya’da 3 çocuk dünyaya getirmiş fakat Türkiye’ye kesin dönüş yapmış ve bütün haklarını geri almış olan bir kadın en az 750,- TL emeklilik maaşı alabiliyor. Dernek bu hizmeti ülke genelinde Posta ve internet üzerinden gerçekleştiriyor. Bu konuda derneğe 00905327618855 nolu telefon üzerinden ücretsiz danışabilirsiniz.

Tabii ki emeklilik yaşı gelmiş, fakat eksik günleri bulunan vatandaşlarımızın eksik günlerini borçlanarak tamamlaması ve prim ücretini toplu olarak ödeyerek emekli olması kendilerine verilen bu yasadan doğan hakkı kullanarak emekli maaşı alarak geleceklerini garanti altına almaları en doğal haklarıdır ve helaldir. Sosyal güvenlik sistemimizde belirli koşullarda toplu prim ödenerek hizmet kazandıran durumları burada açıklamakta fayda var. Bu durumların belgelenmesi halinde tespit edilen günler hizmet kazanmak için borçlanabiliyor. Bu borçlanmalar, yukarıda belirttiğimiz gibi erkeklerde Yurtdışında çalışılan süreler, kadınlar için yurt dışında çalışılan ve/veya yaşanılan süreler, askerlik borçlanması, doğum borçlanması, avukatlık stajı borçlanması, ücretsiz izin borçlanması, grev ve lokavtta geçen sürelerin borçlanması, tutukluluk süresinin borçlanılması gibi birçok alanda yapılıyor.

Bu sürelerin borçlanılarak kazanılması sürecini kısaca açıklayalım;
Askerlik borçlanması: Er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen süreler borçlanılabilir ve 24 aya kadar erken emekli olunabilir.

Doğum borçlanması: SSK’lı olarak bir işyerinde çalışırken doğum yapan kadınlar üç çocuğa kadar çocuk başına iki yıl borçlanarak hizmet süresi kazanır ve altı yıl daha erken emekli olabilir. Memurların aylıksız izin süreleri borçlanması: Memurlar kendi kurumlarının personel mevzuatına göre aylıksız izinli oldukları süreleri borçlanabilirler.

Doktora borçlanması: Doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık yapanlar Sigortalı olmaksızın yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim sürelerinin borçlanabilirler. Gerekli belgeler ilgili hastane veya öğrenim kurumlarından alınır.

Avukatlık stajı borçlanmaları: Sigortasız avukatlık stajı yapanlar normal staj sürelerini borçlanabilirler. Avukatlık stajı belgeleri ilgili baro başkanlıklarından temin edilir.

Tutukluluk süreleri borçlanması: Sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan ve bu suçtan dolayı beraat edenler tutuklulukta geçen primi ödenmemiş sürelerini borçlanabilir. Bu durumda olanlar belgelerini ilgili cumhuriyet savcılığından temin edebilir.

Grev borçlanması: İşçiler grev ve lokavtta geçen sürelerini borçlanabilirler. Grev ve lokavtta geçen süreyi gösteren belgeler işyerinin bağlı olduğu çalışma ve iş kurumu müdürlüğünden alınabilir.

Dediğimiz gibi Türkiye’de emeklilik mevzuat karmaşası içerisinde hem zor hem bir fırsat. Bunun için SGK İl müdürlüklerine müracaat edilmelidir. Önemli sorularda yukarıda da belirttiğimiz gibi Dış Türkler Derneği sizlere destek vermek için çalışıyor. Çekinmeden arayabilirsiniz.

Not 1: Üç bin yıldır yaşadığımız Anadolu’yu 26 Ağustos 1071’de son vatan yapmamız için kapısını açan Sultan Alparslan’ı ve Türk Milletinin emperyalizm ve cehaletin pençesinden kurtuluşunu canları ve kanları ile bize bahşeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, rahmet ve şükranla anarak 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlar, aynı günlere denk gelen Kurban Bayramı’nın ülkemizin dirlik ve birliğine vesile olmasını dilerim.

Not 1: Yıllarca Türk Tarihini Osmanlı’dan ibaret sayanların hidayete kavuşarak Selçuklu’yu da anmaya başlamasına şükrediyoruz. İlk düzenli Türk Ordusunu kurarak Çin seddinin yapılmasına neden olan Ulu Hakan Mete’nin de anılmasını görmeyi yüce Tanrı tez zamanda nasip eder inşallah.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

BEKİR çAPAR   -  Bağlantı 31 Ağustos 2017, 16:43

mustafa bey sigortalılık öncesi bağkurlu serbest çalışan esnmaf ve meslek sahibi kadınlarda doğum analık borçlanması yapabilir tüm kadınlar doğum borçlanması yapabilmelidir.eşitlik açısından

Melih batur   -  Bağlantı 31 Ağustos 2017, 16:32

Mustafa bey, peki biz memurlar 1999 öncesi girişli olanlarda yaş şartı yoktu, 25 yılını dolduran emekli olabilecekti, şimdi pardon bir 10 yıl daha çalışın deniyor, pekii bu adaletin neresinde var. Adam mesleğe başlarken 25 yıl şartı vardı,

Sadık kırca   -  Bağlantı 31 Ağustos 2017, 12:17

Merhaba mustafa bey,Avukatlar doktorlar staj sürelerini borçlanabilirken biz meslek liselerinde okurken sanayide onlardan daha ağır islerde calıştımız halde bize bu hak tanınmamaktadır.keşke bunu da dile getirseydiniz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı