REKLAMI GEÇ

FATİH II

22 Mart 2018 Perşembe

Türk tarihinde ilklerin Sultanı olan Fatih dönemin ünlü bilginlerinden ders aldı.

Alaaddin ve Ahmet adlı iki ağabeyi de erken yaşta vefat edince, şehzade Mehmet çocuk yaşta tahtın varisi oldu ve Amasya sancak beyliğine atandı. Babası Sultan II. Murad 1444 yılında doğuda ve batıda barışı sağladığını düşünerek tahtı 12 yaşındaki II. Mehmet’e bıraktı. Bundan kaynaklanan otorite boşluğu devleti buhrana sürükledi. Avrupa’dan yeni savaş tehditleri gelmeye başladı. Bizans sarayında İstanbul’da yaşayan ve Osmanlı tahtında hak iddia eden Orhan Çelebi bu dönemde bir isyan girişiminde bulundu. Bu İsyan Şahabettin Paşa tarafından önlendi ve Orhan Çelebi İstanbul’a kaçtı.

1446’da II. Mehmet’in o meşhur mektubuyla II. Murat Edirne’ye tahtına döndü. Bunun bir diğer nedeni Mehmet’in İstanbul’a saldırma planları yapmasıydı. Halil Paşa buna daha erken diye karşı gelirken Mehmet’e daha yakın olan Zağanos ve Şahabettin Paşalar bu planı destekliyordu. Sonunda Halil Paşa bir yeniçeri isyanı düzenleterek Mehmet ve yandaşlarını iktidardan uzaklaştırdı. Sultan Murat yeniden tahta geçti ve Mehmet, Manisa’ya çekildi. Zağanos Paşa da Balıkesir’e sürgüne gönderildi.

II. Mehmet bunu bir kenara not etti ve sonra iktidarı güçlenince Çandarlı Halil Paşayı idam ettirdi.

Babası II. Murat’ın vefatı üzerine, Halil Paşa kendisine bir ulak gönderdi ve hızla yola çıkan Mehmet Orhan Çelebi’den önce gelerek 19 Şubat 1451 tarihinde Edirne’de ikinci kez tahta çıktı. Tek hedefi vardı. İstanbul’u almak ve doğunun ve batının, Müslüman ve Hristiyanları imparatoru olmak. Hazırlıklar iki yıl sürecekti.

Önce büyük dedesi Yıldırım Bayezid’in yaptırdığı Anadolu Hisarı’nın karşısına o dönemde “Boğazkesen” adı verilen Rumeli Hisarı’nı yaptırdı ve boğazın kontrolünü eline geçirdi.

İstanbul surlarını yıkabilecek güçte toplar lazımdı. Bunları “Erdelli Urban” adında bir top dökümcüsüne yaptırdı. Şehir kuşatma altına alınmıştı. Ancak bunun yeterli olmayacağı düşünülerek bir donanma hazırlandı. Donanma Nisan ayı başlarında boğazın Marmara girişine vardı. Kuşatma, aralıklı çatışmalarla 53 gün sürdü.

20 Nisan sabahı Papa’nın gönderdiği dört Ceneviz ve Rum gemisi Marmara denizinde yapılan savaşın sonunda akşam saatlerinde Haliç’e girmeyi başardı. Bunun üzerine bir yolunu bulup Haliç’e girmesi gerektiğini anlayan Sultan Mehmet, gemileri karadan yürütmeye karar verdi. 22 Nisan sabahı bugünkü Dolmabahçe’den Kasımpaşa’ya uzanan güzergâha kalaslar döşendi ve 70 kadar gemi silindirler üstünde Haliç’e indi. Haliç’in kontrolü Türkleri eline geçmişti.

29 Mayıs sabahı başlayan taarruz ve saatlerce süren savaş sonrası Türk askeri “Kerkoporta” adlı kapıdan içeri girdi ve burca Osmanlı sancağını diktiler. Fatih fetihten sonra ikindi vakti şehre girdi. Ayasofya’ya giderek namaz kıldı ve “tahtım İstanbul’dur” diye ilan etti ve yeniçağı başlattı.

İlklerin sultanı Fatih bundan sonra yeni Kızılelma olarak dünyayı fethetmek istiyordu. Bunun için bir harita yaptırdı. Kanunnamesine ilk olarak nizam-ı alem için karındaşlarını katletmek vaciptir hükmünü koydurdu. Başka bir ilk olarak o dönemde günah sayılan kendi resmini yaptırdı. Resim Londra’daki National Gallery’de saklanmaktadır.

Türk tarihinin ve dünyanın en güçlü lideri ve komutanı 32 Yıl süren saltanatından sonra henüz 49 yaşındayken zehirlenerek hayatını kaybetti.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı