REKLAMI GEÇ

HAYDİ, GİRİŞİMCİLER 2019 GELİYOR

29 Mart 2018 Perşembe

Ebedi önder Atatürk 1919’da inisiyatifi eline alarak bir dönüşüm başlatmıştı. Bu değişim hareketi sonrasında ülke kendi ayakları üzerinde durur hale gelmiş, kalkınma dört bir yanda hissedilir olmuştu. Devlet eliyle başlatılan bu kalkınma hamlesini yıllar geçtikçe girişimciler üstlendi ve Türk mallarını dünyanın dört bir tarafına ulaştırmaya başladılar. Şimdi bundan 100 yıl sonra 2019’da umudumuz yeni bir girişim hamlesinin başlamasıdır.

Son yıllarda eğitim sisteminin yapboza dönmesi sonucu girişimci nitelikleri olan iyi insan yetiştirilememesi diplomalı işsiz sayısını hızla artırmaktadır. Üniversitelerden mezun olan gençler özgüven eksikliğinden dolayı devletten masa başı iş beklemekte, hiçbir şey üretmeden kolay yoldan para kazanmak istemektedir. Bunda hakları olabilir. Çünkü her gün bu şekilde düşünmelerini destekleyen birçok örnek görmektedirler.

Öte yandan devlet her mezun olanı memur yapamaz. Herkesi kadrolu işçi olarak alamaz. Bu doğru da değildir. Dünyada herkesin devletten maaş aldığı, sadece memur veya kadrolu işçilerin yaşadığı, kalkınmış bir ülke yoktur. Bunun denemeleri Rusya, Çin, Bulgaristan, Romanya, Küba vb. ülkelerde yapıldı. Tüm bu ülkeler bu yanlıştan döndü. Şimdi serbest piyasa ekonomisini uygulamaya ve geliştirmeye çalışıyorlar.

Tabii serbest piyasanın kuralları var. Serbest piyasa ekonomisi ile kalkınma, refah düzeyini artırma ve başarılı olabilmek için kurumların kapsayıcı olması gerekiyor. Kurumların ötekileştirici olması sadece bir kesimin ve yöneticilerin menfaatini düşünmesi bir zümreyi zenginleştirirken, vatandaşı ise fakirleştirir. Zengin ile fakir arasındaki makas açılır. Parası olanlar her türlü kaynağa hâkim olur. Böyle bir ortamda haksızlıklar, adaletsizlikler, hırsızlıklar, yolsuzluklar, adam kayırma, torpil, vicdansızlıklar başlar. İnsanların, aldığınız eğitimin, dürüst olmanın bir değeri yoktur. Yöneten zümreye ne kadar yakınsanız o kadar kıymetlisinizdir.

Ülkemizde bu durumu iyileştirmek için özellikle son üç seneden beri yatırımları artırmak ve yatırım ortamını iyileştirmek anlamında birçok düzenlemeler ve destekler sağlanmaktadır. Bugüne kadar bu düzenlemelerin üretime ve yatırıma katkısı olmasa da, kapsayıcı ve adil davranılması şartıyla düzenlemenin sürdürülmesinin uzun vadede olumlu etkisi olacaktır. Son olarak “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi” amacıyla 10 Mart 2018 tarihinde bazı kanunlarda değişiklikler yapıldı. Bu düzenlemeler ile:

KOBİ’ler finansmana daha kolay erişebilecek
Ticari faaliyetler kolaylaştırılacak
Dış ticaret işlemlerinden alınan maliyetler düşürülecek
Şirket kuruluş süresi ve maliyeti azaltılacak
Belediyelerin verdiği yapı ruhsatı alımı kolaylaştırılacak
Tapu kayıt işlemleri hızlandırılacak.

Bu bağlamda şirket kurmak kolaylaşacak. Önceden maliye kaydınız veya vergi kaydınız olmadan makine, teçhizat, donanım, hammadde veya ticari mal ile işyerini doldurarak kaçak bir şekilde dükkânı açmak, hatta tabelanızı bile asmak zorundaydınız. Maliye müfettişleri ancak, faturasız, kayıtsız bu malzemeleri işyerinde gördükten sonra size vergi levhası veriyordu. Bu da büyük sorunlara yol açıyordu. Çünkü vergi numaranız olmadığı için mal alamıyor, ödemeleri el altından yapmak büyük sıkıntılar yaratıyordu. Şimdi açılış ticaret sicili müdürlükleri tarafından hemen yapılacak. Bu süreçteki noter onayı kaldırıldı. Ayrıca, işyeri SGK numarası almanız için SSK’ya gitmenize ve bir eleman almanıza gerek kalmadı. İşyeri kuruluşunda ticaret sicil memurluğu tarafından şirket kuruluş dilekçesi bildirim formu Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilerek SGK tarafından otomatik olarak kayıt ve tescil edilmeniz sağlanmaktadır. Yani bundan böyle şirket kurmak için bir tek adrese gitmek yeterli. Bu da Maliyeti 2 bin TL’den 300 TL’ye düşürüyor. Bunun yanında limitet şirketlerde zorunlu olan % 25 oranındaki sermayenin bloke edilmesi kaldırıldı. Bu anonim şirket yerine limitet şirket kurmayı teşvik edebilir. Her iki sermaye şirketi de hiç ortak almadan tek bir kişi tarafından kurulabiliyor. Bundan sonra maliyeye gitmenize de gerek kalmıyor.

Ticaret ve sanayi odalarında kaydını yaptırdıktan sonra girişimci hemen işine başlayabilecek.

Finansmana ulaşım bağlamında örneğin KOBİ’ler makine vb. her türlü taşınır varlığı rehin göstererek kredi alabilecek. Önceden sadece arsa vb. taşınmazlar ipotek verilebilirken, sigortası yapılan taşınır varlık sicile otomatik olarak kaydedilerek KGF ve diğer bankalar üzerinden kaynaklara erişim kolaylaşacak.

Dış ticarette gümrük işlemleri için alınan tahmil, tahliye, ardiye, saha içi taşıma ücretleri için azami sınır uygulaması getirilmiştir.

Türk insanı girişimcidir. Yoktan var eder. Ülkesini yüceltmek için canını ve kanını verir. Bu sayede bugüne kadar birçok oyunu bozmuştur. Başlıya baş eğdirmiş, dizliye diz çöktürmüştür. Ne yaparsa yapsınlar diz çöktürememişlerdir. Devletin bekası söz konusu olunca her zaman inisiyatifi eline alır. Ancak bu çok önemli girişimci özellikleri yıllardır yanlış eğitim sonucu törpülenmektedir. Bunun yanında Türkiye’de yatırım ortamı bir türlü iyileştirilememektedir. İstikrar bir grubun yıllarca tek başına iktidarı demek değildir. İstikrar geleceğe güvenle bakabilmektir. Bu bozulmuştur. İş kuracak olan, yeni üretim yaparak istihdam yaratacak olan umudumuz genç ve eğitimli girişimcilerdir. Devlet sadece yatırım ortamını sağlar ve adaletli bir şekilde çerçeveyi belirler.

Ümidimiz 10 Mart tarihinde yürürlüğe giren yatırım ortamını iyileştirme düzenlemelerinin uygulamalardaki aksaklıkları iyileştirmesidir. Bunun için kaynaklara adil erişim, uluslararası itibarımızın yükseltilmesi için çalışmalar ve kurumların kapsayıcı olması için yeni kanunların çıkartılması ve uygulanması da gerekmektedir. Girişimcilik seferberliği için KOSGEB, TKDK, Kalkınma ajansları vb. kuruluşların parasal desteklerin yanında ana sınıfından itibaren, sorgulayan, bilime inanan, araştıran, bu dünyayı tanıyan, rekabet etmeye yatkın, boyun eğmeyen, değişim ve dönüşümden korkmayan girişimci gençler yetiştirmeye de bir an önce başlanmalıdır.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı