REKLAMI GEÇ

MOTOR KAZALARINDA İLK YARDIM -3-

9 Şubat 2018 Cuma

Sonraki dikkat edilmesi gereken nokta kanamadır. Kanama vücut dışına veya içine olabilir. Aşırı kan kaybı da hayatı tehlikeye sokar. İlk yardımda bizim engelleyebileceğimiz, dışarıya olan kanamalardır. Bu nedenle kazazedenin açık yarası var mı diye de kontrol etmemiz gerekir. Eğer kanayan yeri var ise üzerine sıkı tampon uygulayarak kanın dışarı akması engellenmelidir. Tampon kalın-temiz ve kan emmeyecek bir bezin sıkıca kanayan yere bastırılıp sıkıca sarılması ile uygulanır. Örneğin bu işlem için pamuk kullanmayın. Kol veya bacak kanamasında, en aklımızda kalan yöntem, yaranın üst kısımdan sıkıca bağlanmasıdır. Ancak bu yöntem sadece atardamar yaralanmalarında uygulanması gereken durumdur ve bunun dışındaki kanamalarda kanamayı arttıran bir sonuçla karşılaşırız. Fışkırır şekilde bir kanama yok ise, herhangi bir şekilde kolu-bacağı bağlama-sıkma uygulaması yapmayın. Sadece kanama noktasına basınçlı bası ile kanama azaltılabilir.

Dikkat edeceğimiz son uygulama ise Kırıklar. Motosiklet kazalarında çoklu vuru yaşandığı için, kırık olma olasılığı çok yüksektir. En dikkat etmemiz gereken bölge ise boyun ve omurgada olabilecek kırıklardır. Yanlış davranışımız, omurilik zedelenmelerine yol açacağı için, bu durum çok önemlidir. Kazazedeyi kesinlikle panik ve bilinçsizlikle yanlış hareket ettirmemiz gerekir. Çok zorunlu değilse, 112 ekipleri gelene kadar kazazedeyi bulunduğu pozisyonda bırakın. Eğer hareket ettirmeniz zorunlu ise, kişiyi bir kütük gibi düşünüp, vücudunu o şekilde, hiçbir yerini oynatmamaya çalışarak taşımamız gerekiyor. Çünkü kırık kemik uçları bir bıçak gibi etrafındaki dokuları kesebilir. Örneğin, yanlış hareketle, zedelenmemiş bir damarın, kırık kemiği hareket ettirerek kesilmesine yol açabiliriz ya da kırık boyun veya omur kemiğini oynatarak, tüm vücudumuzun hareket etmesini sağlayan sinir halatımız omuriliği kestirerek, kazazedenin ömür boyu felçli kalmasına neden olabiliriz.

Son söz, ilkyardımın bilgili ve bilinçli uygulanması gerekir. Yardım ediyorum derken zarar verilmemelidir.

Burada bir kaza sonrası yapılabilecek şeyleri, basitçe anlatmaya çalıştık. Ancak karşılayacağımız daha birçok acil müdahale gerektiren durumlar var. Zehirlenmeler, elektrik çarpmaları, boğulmalar ve diğer durumlar.

İlkyardım eğitimleri veren merkezlerden, bu işlemleri uygulamalı olarak öğrenip, sertifika almanız, yakınlarınıza ve çevrenize bilgi ile kendinize güvenle yaklaşmanızı sağlayacaktır.

Değerli doktorumuz ve abimiz Selçuk Ünal’a motor kazalarında ilk yardım konusunu bize aktardığı için teşekkür eder; Hepimize kazasız günler dilerim.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı