REKLAMI GEÇ

NEYE BİNİYORUZ? EĞİTİMİ

23 Mart 2018 Cuma

Yine bizim kulüp yine bir eğitim. Ama bu seferki diğerlerinden oldukça farklı.

Kulübümüz üyelerinden Makine Mühendisi Recep Seçkin bizlere yol arkadaşlarımız olan motosikletlerimizi tanıttı.

Evet, kullandığımız motosikletler, pahalı makineler. Her ne kadar birçoğu vergisel maliyetlerde olsa da dün akşamki eğitimin ardından vermiş olduğumuz paraların karşılığı olarak ne kadar çok sistemin ve teknolojinin bizimle beraber gezdiğini tekrar anladım.

Sizlere bu yazıyı yazarken edindiğim bilgilerde hak sahibi olanlara teşekkür etmeden olmaz.

Bu sebep ile dostumuz ve yol arkadaşımız olan Recep Seçkin’e ve de yine bir Motosiklet kullanıcısı Dostu olarak bize toplantı imkanlarını sunan değerli sponsorumuz Lavin Otel ve ekibine Teşekkürlerimi sunarım

Bu arada fark ettiniz mi? Denizli’mizde geriye dönük yazılarda bahsi geçen ne kadar çok motosiklet kullanıcısı dostu işletme var değil mi?

Buradan tüm Türkiye’deki diğer motosiklet kullanıcısı arkadaşlara duyurulur.

Neyse dönelim teknoloji işlerine.

Bu yazıyı yazacağım gün yataktan acaba ilk motor kaç yılında icat olmuştur diye kalktım. Sonra Vikipedi, özgür ansiklopediyi açtım ve şöyle bir bilgi buldum.

“Karl Benz Alman makine mühendisi ve motor tasarımcısı olarak benzin ile çalışan otomobilin mucidi olarak tanınır.

Çağdaşları olan diğer Alman mucitler olan Gottlieb Daimler ve Wilhelm Maybach ile aynı anda aynı proje üzerinde çalışmışlardır, ancak Benz önce çalışmasının, ardından da içten yanmalı motorun otomobillere uygulanabilirliğini sağlayan bütün süreçlerin patentini almıştır.

1878’de tasarladığı ilk motorunun patentini 1879’da almıştır.

Benz 1885’te dünyanın satmak amacıyla üretilen ve benzin motoruyla çalışan ilk otomobili olan Motorwagen’i üretti.

Üç tekerlekli, önden döndürülen bu arabada motor arka tarafta, yolcuların tam altındaydı. Diğer icatları arasında, karbüratör, gaz/fren sistemi, bir pilden elektrostatik kıvılcımlanmayla ateşleme sistemi, buji, debriyaj, vites değiştirme sistemi ve radyatör vardır.”

Şimdi fanmercedesbenz sayfasından aldığım ilk yapılan motor resmi ile mercedes-benz.com.hk sayfasından aldığım güncel yeni bir motorun resmini yan yana koydum.

Açıkçası motor ve diğer araçla ilgili teknolojilerden çok anladığımı söyleyemem.

Hatta düne kadar Quik shifterı bile yanlış biliyormuşum.

Fakat şu iki resim arasındaki teknoloji farkını anlamak için sanırım görmek yeterli.

Bu nasıl muazzam bir gelişmedir. Tek silindirden nerelere gelmiş. Ne sistemler ilave olmuş ne kadar otomatikleşmiş, alan küçülmüş ama kapasite ve güç artmış; anlatmakla bitmeyen çılgınca gelişmeler olmuş.

Peki sadece motorda mı tüm gelişme? Süspansiyon, tekerlek, şase ve aracı oluşturup yürüten tüm ekipmandaki gelişmeler dağ gibi maşallah. Zaten teknoloji dediğimiz şey bence insanoğlunun hayalini gerçekleştirmekte kullandığı bir araç.

Herhangi biri eğer yolda giderken kahve ikramı yaparak, otomatik pilotta ilerleyecek bir motosiklet hayal etmeye başladıysa bilin ki o yönde teknolojinin temelleri atıldı bile.

İşte bu sebeple içeriğini en ince ayrıntısına kadar anlamasak bile kullandığımız araçların bizlere ne gibi artılar ve imkanlar sunduğunu bilmemizde büyük fayda var.

ABS, EDS, TC, VSA baktığınız zaman bindiğimiz araçlarda; A’dan Z’ye kadar kısaltılmış adları olan sistemlerimiz var. En azından bunların görevini bilmekte fayda var.

Örneğin ABS firen sistemi asfaltta hayat kurtarırken toprak yolda büyük dezavantaj. Bu sebep ile özellikle hem arazi hem de asfaltta gitmesi planlanmış yeni motosikletlerde ABS sistemini kapatıp açabiliyorsunuz.

Tabi bu bir örnek, daha tonla bilgi var. Üstünde dolaştığımız araçları ne kadar tanırsak aracı kullanış kalitemiz ve seviyemizin yükseleceği kanaatindeyim. Bu konuda en büyük yardımcı araç ile birlikte gelen ya da internette her türlüsünü bulabileceğimiz kullanım kılavuzları. Mutlaka bir göz atın derim.

Değerli motosiklet sevdalıları ve cesur gezginler; hepinize kazasız belasız bol keyifli seyahatler dilerim.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Hasan Gençaslan   -  Bağlantı 24 Mart 2018, 17:16

Ozancığım bahsi geçen eğitime katılmama rağmen yazını bir çırpıda okudum. Eğitimde anlatılan güzel detaylar bize rehber oldu. Kalemine sağlık çok güzel bir yazı olmuş…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı