REKLAMI GEÇ

ÖDEMİŞTE İKİ GÜZEL YER-2

6 Nisan 2018 Cuma

Pazar gezimizin ikinci durağı olan Birgi ile devam ediyoruz. Değerli gezi severler, Birgi müthiş bir yer mutlaka ama mutlaka gidilmeli. Bunu altını çize çize söylüyorum.

Yine Devletimizin hazırlamış olduğu Türkiye Kültür Portalı’ndan biraz bilgi ve resim paylaşmak istiyorum.

“Tarihi Birgi Kenti Antik çağlardan beri, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Birgi sırasıyla; milattan önce 750-680 yılları arasında Frig Uygarlığı, milattan önce 680-546 yılları arasında Lydia Uygarlığı, Pers Krallığı, Bergama Krallığı, ve Roma İmparatorluğu’nun hakimiyeti altında bulunmuştur. Bizans Döneminde önceleri –kule anlamına gelen- Pyrigion adıyla bilinen Birgi daha sonraları Christoupolis adını almıştır. Anadoluda Beylikler döneminde ise Aydınoğulları Beyliği’nin hakimiyeti altında bulunan Birgi XIII. ve XIV. yüzyıl boyunca aynı beyliğe başkentlik yapmıştır. Aydınoğlu Beyliği’nin kurucu beyi de olan Aydınoğlu Mehmet Bey, beldede 1310 yılında vefat eden ve Sultan Şah

ismiyle bilinen kız kardeşi için bir türbe ve Ulu Camii(Camii Kebir) ismiyle bilinen bir cami yaptırmıştır. Yapımı 1312 yılında tamamlanan Birgi Ulu Camii kare planlı bir cami olup, yapımında devşirme malzemeler ile kesme ve moloz taş kullanılmıştır. Kuzey ve doğu cephelerinde birer kapısı ve her bir cephesinde ikişer penceresi bulunmakla birlikte ahşap pencere kapaklarında İslam Peygamberi Hazreti Muhammed’in hadisleri yer almaktadır. Güney doğu köşesinde büyükçe bir aslan yontusu yer alan Ulu Camii, dönemindeki minyatüre karşı İslami yorumlamalarla birlikte değerlendirildiğinde çok dikkat çekici bir özelliğe sahiptir. Genellikle Selçuklu dönemi mimarisinde rastlanan ahşap tavanlı kırma çatı ile örtülü olan Ulu Camii’nin, kündekâri tekniği ile yapılan minberi, ustası tarafından 7 yılda tamamlanabilmiştir. Camii yapılış tarzındaki sadeliği ve ince sütunlarının gösterişten uzak başlıkları ile Anadolu Beylikleri döneminin yerleşik hayat tarzını iyiden iyiye benimsemesinin güzel bir göstergesi niteliğindedir. Beldemizdeki sivil mimarlık örneklerinin en ihtişamlısı olan ve XVIII. yüzyılda ünlü bir deri tüccarı tarafından yaptırılan Çakırağa Konağı beldenin öne çıkan mimari yapılarından bir diğeridir. Temeli ve zemin katı moloz taştan olan yapının geriye kalan kısmının tamamı bağdadi tekniği ile ahşaptan yapılmıştır. Cepheleri pencereler ve natürmortlar, bitkisel ve geometrik motifler, ağaçlar, ev, kuyu vb. tasvirlerle ve kalem işi süslemelerle kaplıdır. Yapı zemin üzerine iki kat halinde dış sofalı olarak inşa edilmiş olup zemin kat müştemilat kısımları ile değerlendirilmiştir. Batı Anadolu’da kendini korumayı başarabilmiş tek kent olan Birgi, kendine has mimari dokusuyla cumbalı evleri ve konaklarıyla, camileriyle, türbeleriyle, hamamlarıyla, medreseleriyle, çeşmeleriyle, külliye ve daha birçok eseri ile beylikler döneminden başlayarak günümüze taşınmış 171 adet tescilli eseri bir arada barındıran müze kent görünümündedir. Birgi, Kültür Bakanlığı İzmir 1 numaralı kültür varlıklarını koruma kurulunun 11/04/1996 tarih ve 5963 sayılı kararı ile onaylı koruma amaçlı imar yapılmıştır. Beldenin tamamı koruma altındadır. Doğal, arkeolojik ve kentsel sitler birlikte bulunmaktadır.”

Eh sonuç itibari ile bu kadar koruma altında olan eser ile bütünleşmiş bir ilçe de yaşayan insanlar ile aynı havayı solumak başka bir güzellik.

Birgi’de en hoşuma giden şeylerden kim akıl ettiyse tebrik ederim, üstü açık otobüs. Çok maliyetli olduğunu düşünmüyorum, ama çok keyifli olmuş.

Bildiğiniz 29 kişilik midibüsün üstünü kesmişler ister tur

atıyorsunuz isterseniz ulaşımınızı sağlıyorsunuz. Harika bir hizmet giderseniz mutlaka binin. Biz çok eğlendik. Hatta bir babaları bir de anneleri ile olmak üzere çocuklar 2 kere bindiler.

Birgi’de küçük bir pazar da var. El sanatları üzerine yoğunlaşmış bir pazar ufak tefek el işleri ve evlerde üretilmiş gıdalar almak için gezilebilir. Ayağınızda mutlaka yürüyüşe uygun ayakkabılar olsun. Dokuyu tam anlamı ile hissetmek için yürüyüş yapmak şart.

Fiyatlar makul, çok yoğun olmasına rağmen gelenlerden faydalanıp fazla fazla para kazanmak isteyen bir esnaf profili görmedim.

Birgi gezimizi saat 17.00 gibi sonlandırdık. Motor kullanıyorsanız gündüz yolculuğunun kıymetini bilirsiniz. Hedef saat 19.30 gibi Denizli’de olmak.

Dönüş için yine Kirazlı’ya dönerek bu sefer Beydağ üzerinden Nazilli-Denizli yoluna indik. İnanılmaz güzellikte manzara izleye izleye geldiğimiz bir yolculuk oldu. Baharın gelmesinden mi bilemiyorum ama yemyeşil doğanın içinden sanki Karadeniz’de geziyormuş gibi geldi.

Eğer vaktiniz varsa bu yolu denemenizi tavsiye ederim. Özellikle motosiklet kullanıcısı arkadaşlarımın seveceği virajlar oldukça fazla.

Evet, gezdik dolaştık gelelim maliyet kısmına;

Ailemiz için kiraladığımız aracımızın maliyeti aile başı 80TL yemek ve çay/kahve gibi diğer içecekler aile başı 100. Ufak tefek diğer harcamalar ile aile başı (yakıt hariç) toplam maliyet 200 TL gibi.

Havalar tam gezme havasına döndü, hafta sonlarınızın güzel geziler ile geçmesi dileği ile.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı