REKLAMI GEÇ

AḠIZ SAḠLIḠI KALBİN AYNASIDIR

15 Ekim 2018 Pazartesi

Diş ve ağız sağlığı vücut sağlığı ile doğrudan ilişkilidir. Hayatın tadı ve tuzunu buradaki tat duygularıyla alırız. Sağlıklı ve estetik gülücükler ile kişinin kendine olan özgüveni ağız sağlığı ve görüntüsü ile ilişkilidir.

Ağız sağlığı iyi olmayanlarda diş eti problemleri, diş çürükleri, tükrük bezi salgılanma problemleri, yetersiz çiğneme, ağız florasının bozulması, ağız içindeki yaralar, sindirim sistemi de dahil olmak üzere vücutta bir çok organı etkileyerek ciddi problemlere neden olur.

Diş etleri kan damarlarından ve ağız ise bakterilerden zengindir. Diş etlerindeki ufak zedelenme bile orada bakterilerin yerleşmesine neden olur. Bu bakteriler vücut kan dolaşımına katılarak vücutta iltihaplanmalara neden olur. Vücuttaki iltihaplanmalar uzun sürerse bulunduğu bölgelerde ciddi hasarlar olur. Kalp damarlarındaki hasar kalp damarlarının sertleşmesine (ateroskleroz) neden olarak kalp krizi riskini, beyin damarlarında ki hasar felç (stroke) oluşma riskini arttırır.

Diş eti iltihaplanmaları toplumda sık görülür. Bu iltihaplanma ağrısız olduğu için hemen fark edilmez. Sigara, alkol, şeker hastalığı, yetersiz ağız temizliği, beslenme bozukluğu, stres, duygusal problemler, minéral ve vitamin eksiklikleri diş eti iltihaplanma riskini arttırır.

Yapılan araştırmalar diş eti iltihabına (paradontit) neden olan bakteriler direk kalbe giderek kalp hastalıklarını ve boyun atar damarında
yapacağı hasarla felç oluşma riskini arttırabileceğini göstermiştir.

Diş eti iltihaplanmasından korunmak için neler yapılabilir?

1- Dişlerde oluşan bakteri plakları ve diş taşları düzenli temizletilmelidir.
2- Ağız kokusu varsa ağız kokusunun nedeni araştırılmalıdır.
3- Ağız florası korunmalı. Antiseptikli ağız gargaraları kullanılmamalıdır.
4- Diş ipi kullanılmalı
5- Yumuşak diş fırçasıyla günde iki kez iki dakika dişler fırçalanmalıdır. Araştırmacıların yeni önerisi uzun süre dişlerin fırçalanmamasıdır.
6- Diş eti kanaması varsa nedeni araştırılmalıdır.
7- Organik soğuk sıkım Hindistan cevizi yağı ile sabah aç karna ağzın içinde 3 dakika gargara yapılması.
8- Dengeli ve sağlıklı beslenme diş eti sağlığında önemlidir.
9- Diş beyazlatıcı diş macunlar kullanılmamalıdır. Eğer dişlerin temizliği ve beyazlaşması arzu ediliyorsa, aktif kömür tozu kullanılabilir.

Ağız sağlığı diş ve diş eti sağlığı ile yakından ilgilidir. Dişler üzerindeki kötü görünüm, çürük, ağız kokusu estetik açıdan sorun teşkil ettiği gibi, sağlık üzerinde de oldukça olumsuz etkilere sahiptir. Unutulmaması gereken en önemli nokta, sağlık ağızdan başlar.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı