REKLAMI GEÇ

APANDİS GEREKSİZ BİR ORGAN MIDIR?

2 Mayıs 2016 Pazartesi

Apandis, ince bağırsakla kalın bağırsağın birleştiği noktaya yakın yerde bulunan, ucu kapalı tüp şeklinde, solucana benzeyen küçük bir organdır. Bazı uzmanlar, apandisin gereksiz ve işlevi olmadığına inanır. Ancak, günümüzde yapılan araştırmalar, apandisin bağırsak koruyucu özelliği olduğunu vurgulamaktadır.

Hind ve Çin tıbbında, apandisin savunma ve lenf sisteminin bir parçası olarak önemli bir rolü vardır. Apandis, bağırsaktaki iyi huylu bakteri popülasyonunu düzenleyerek, bağırsakların sindirim yoluyla yiyeceklerden gelebilecek zararlı ve toksik maddelerden olumsuz etkilenmesini engeller. Ayrıca, kalın bağırsağın temizliğinden sorumludur.

Apandisin sağladığı bu bakteri dengesi, vaginal ve idrar yolu iltihaplarını engelledigi gibi, bağırsak kanser riskini de azaltır.

Alkol tüketimi, antibiotikler, stres, besin değeri düşük, kalorisi yüksek (fast food) gıdalarla, klorin içeren çeşme sularının içilmesi, fazla şeker tüketilmesiyle iyi huylu bakteriler azalır. Bu, dengenin bozulması egzema, allerji ve astıma da neden olabilir.

Sindirim sistemi probleminden dolayı iyi parçalanamayan ve iyi emilemeyen gıdalar, yukarıda saydığım nedenlerden dolayı bu bakteri dengesinin azalmasıyla beraber, apandis de iltihaplanmaya, hatta apandisin patlamasına da neden olabilir. Bu durum, hayatı tehtit eder ve apandis ameliyatla (appandektomi) çıkartılır.

Ancak, hiçbir neden olmadan apandisin çıkartılması uzun dönemde kalın bağırsak sağlığını olumsuz yönde etkileyerek Chron hastalığı (bağırsak iltihaplanması) riskini arttırabilir.

Vücudumuzda hiçbir organ gereksiz yaratılmamıştır. Her organın kendine ait özel ve kompleks görevleri vardır. Önemli olan bu organların çalışmasını engellemeden, bütün kapasitesiyle görevini yapmasını sağlamaktır. Basit yaşam tarzı değişikliği, stresin, şekerin ve alkolün azaltılması, yiyeceklerin iyi çiğnenmesi, yeterli mide enziminin ve mide asidinin bulunması, kaliteli ve bakteri miktarı yüksek probiyotiklerin kullanılması , apandisin kalın bağırsak koruyucu etkisini arttıracak ve barsak kanser riskini de azaltacaktır.

Sağlıklı ve güzel günlere …

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

abdullah   -  Bağlantı 2 Mayıs 2016, 12:10

Allah hiçbirşeyi boşa yaratmamıştır… düşünüp ibret almalı..

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı