REKLAMI GEÇ

AŞIRI YEMEK YEMEYİNİZ

3 Eylül 2018 Pazartesi

Günümüzde aşırı ve yanlış beslenme sonucunda obezite ve aşırı kilolu insanların sayısı artmakta. Bu artış beraberinde bir çok hastalıkları da berberinde getirmektedir. Atalarımın “can boğazdan gelir” sözü yerini malesef “can boğazdan gidiyor”a bırakmaktadır.

Yemeklerdeki fazla şeker miktarı, işlenmiş, paketlenmiş ve konserve gıdaların kullanılması, vazgeçemediğimiz alışkanlıklar; çayın ve kahvenin şekerli içilmesi, açlık hissedilmeden uygunsuz saatlerde abur-cubur yiyecekler veya yemek yenilmesi, saatlerce televizyon karşısında hareket etmeden kalorisi yüksek yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi hem mide hacmini arttırmakta, hem de vücudu gereksiz yere strese sokarak daha fazla iştahı arttırmaktadır.

Kaloriden yoksun diyetler uzun vade de çözüm değildir. Diyet bırakıldığında iştah daha fazla arttığından aşırı yemeye neden olur. Bu da verilen kiloların kısa sürede yeniden fazlasıyla geri alınmasını sağlar.

Vücudun susuz kalması, stres ve yemek yerken televizyon seyredilmesi veya başka birşeyle uğraşmak da iştahı arttırarak aşırı yemeye neden olur.

Aşırı yemek yeme durdurulabilir mi ?

Öğünlerde besin değeri yüksek (et, balık, sebze, bakliyatlar, zeytin yağı, hindistan cevizi yağı, baharat, çerez gibi) gıdalar tüketilmeli, şekerli ve şeker değeri yüksek gıdalar (pilav, makarna, ekmek, unlu ve şekerli mamüller gibi) mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır.

Yoga, diafram nefesi, doğa da gezinti, çıplak ayakla taşların üzerinde yürünme, düzenli egzersiz, günlük tutulması gibi stresi azaltacak yöntemlerin günlük hayata geçirilmesi.

Yemek yavas yenmelidir. Ağıza atılan her lokma su kıvamına gelinceye kadar çiğnenmeli ve yemek yerken başka bir uyaran ile meşgul olunmamalıdır.

Yemek yemeden yarım saat veya bir saat önce susuzluk su ile giderilmelidir. Yemek sırasında su içilmemelidir. Su içilecekse yemekten bir saat sonra içilmesini tavsiye ederim.

Besin değeri yüksek gıdalar tercih edilmelidir.

Zeytinyağı, organik hindistan cevizi yağı, organik tereyağ gibi kaliteli yağlar bol tüketilmelidir.

Akşam saat 8’den sonra bir şey yenmemeli ve sabah kahvaltısı atlanmamalıdır. Günde iki öğün sağlıklı yaşam için yeterlidir.

Yanlış alışkanlıkların hayatınızı kontrol etmesine izin vermeyin. Aşırı yemek yemek anlık zevk vermekle birlikte daha sonra suçluluk duygusu, vicdan azabı, depresyon ve aşırı şişmanlığa neden olabilir. Ağıza konulan her bir lokmanın acele etmeden, farkında olunarak yenmesi ve çiğnenmesi iştahı azaltarak sağlıklı olma yolunda size yardımcı olacaktır.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı