REKLAMI GEÇ

BAHARATLAR KİLO VERDİRİR Mİ?

13 Kasım 2017 Pazartesi

Yemeklere ve içeceklere lezzet veren baharatların, Türk mutfağında önemli bir yeri vardır.

Bazı bitki ve baharatların doğru şekilde kullanılması, içindeki antioksidan, vitamin ve minerallerin yeterince vücuda alınması metabolizmayı arttırır, yağ yakımını hızlandırır ve iştahı azaltarak kilo vermeyi veya sağlıklı kiloda kalmayı sağlar.

Hangi bitki ve baharatlar kilo vermek için kullanabilir?

Kırmızı biber vücut ısısını arttırdığından yağ dokusunun küçülmesini ve yağların depolanmasını azaltır. Fazla miktarda tüketimi sindirim yolunu olumsuz yönde etkileyeceğinden kullanım miktarına dikkat edilmelidir. Günlük maksimum bir tatlı kaşından fazla tüketilmemelidir ve bu doz üç öğüne serpiştirilmelidir.

Tarçın kan şekerinin düzenlenmesini, kolesterolün düşürülmesini (trigliserid, total kolesterol, LDL “kötü- kolesterol”), iştah azalmasını ve metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Özellikle şeker hastalarının kan şekerinin dengelenmesinde önerilir. Günde bir tatlı kaşığından fazla tüketilmemelidir. Bu doz gün içine yayılmalı ve bir anda tüketilmemelidir.

Kara biber yağların depolanmasını engeller, sindirime yardımcı olur, karaciğeri destekler ve kanser olşumu riskini azaltır. Beraberinde kullanılan baharatların daha iyi emilmesini sağlar. Yemekler üzerine taze çekilmiş bir miktar kara biber serpilerek tüketilmelidir.

Zerdeçal metabolik (şeker hastalığı), dejeneratif (Alzhemir ) hastalıkların oluşma riskini ve vücuttaki iltihaplanmayı azaltır. Yağların depolanmasını engeller. Günde bir yemek kaşığı ve az miktarda karabiber ile tüketilebilir.

Zencefil, vücut ısısını arttırarak metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Sindirim sistemini sakinleştirerek hem sindirimi arttırır, hem de iştah azaltıcı özelliği vardır. Kolesterolü düşürür, vücutta iltihaplanmayı azaltır ve ağrıları giderici özelliği vardır. Günde bir tatlı kaşığı taze zencefilden 3 su bardağı zencefil çayı yapılarak gün içinde tüketilmeli veya günde yarım tatlı kaşığı zencefil tozu yemeklere karıştırılarak veya çayların içine konarak tüketilmelidir.

Kimyon savunma sistemini güçlendirir, hafızayı geliştirir, kan şekerini düzenler, sindirimi kolaylaştırır ve besinlerin daha iyi emilmesini sağlayarak metabolizmayı arttırır. Günde bir tatlı kaşığı tüketilmelidir.

Hardal metabolizmayı hızlandırarak kalorilerin yakılmasını arttırır. Günde yarım tatlı kaşığı hardal tohumu tozu yemeklere veya salatalara karıştırılarak kullanılmalıdır.

Kakule sindirimi kolaylaştırır, kan dolaşımını arttırır, metabolizmayı hızlandırır ve yağların yakılmasını sağlar. 3 kakule tohumu günde 3 defa çiğnerek tüketilebilir.

Yukarıda saydığım baharatların her gün bir miktar düzenli olarak kullanılması hem birçok hastalığın (şeker hastalığı, Alzheimer, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon…) oluşma riskini azaltacağı gibi, sağlıklı kiloda kalmanıza da yardımcı olacaktır.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı