REKLAMI GEÇ

BİBERİYE BİTKİSİNİN SAḠLIK İÇİN ÖNEMİ

6 Şubat 2017 Pazartesi

Daima yeşil kalan, sivri uçlu, ince yapraklı çalı görünümündeki ve genellikle ılıman iklimde yetişen, mis kokulu bu bitkinin insan sağlığına olan olumlu etkileri beş asır önce tespit edilmiştir.

Biberiyenin içinde bulunan demir, kalsiyum, manganez gibi minerallerin, A, B, C, gibi vitaminlerin ve güçlü antioksidant özelliğinin hafızayı geliştirdiği, Alzheimer hastalığından ve felçten (stroke) korunmada etkili olabileceği, beyinin yaşlanmasını engellediği, konsantrasyonu arttırdığı, kan şekerini düzenlediği, sindirimi kolaylaştırdığı, kanserden ( meme kanseri, lösemi,…) ve yaşa bağlı gözde oluşabilecek (macular degeneration) sorunlardan koruduğu, karaciğer, kalp ve astım hastalıklarının oluşma riskini azalttığı ve kilo vermede kullanıldığı bilinmektedir.

Biberiye; kusma, kramp, koma ve gebelerde düşüklere neden olabileceği için fazla miktarda kullanılması önerilmez.

Kan şekerini düzenlediğinden dolayı, ilaç kullanan şeker hastalarının kan şeker değerlerini etkileyebilir.

Biberiye kanın akışkanlığını arttırdığından dolayı, aspirin, warfarin, plavix gibi kan sulandırıcı ilaçlarla beraber kullanılmamalıdır.

Biberiyenin sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden yararlanmak için nasıl kullanılmalıdır?

Günde 1-3 kahve kaşığı (4-6 gr) taze veya 1 kahve kaşığı kurutulmuş biberiye kaynamış sıcak su ile karıştırılıp, bir kaç saat bekledikten sonra günde bir su bardağı aç karna içilebilir. İdrar söktürücü etkisinden dolayı günlük su tüketim miktarı arttırılmalıdır.

Yemek pişirirken, salata ve et soslarında lezzeti arttırmak için kullanılabilir.

Bir litre organik elma sirkesi içine birkaç tutam biberiye konulup, 2-3 hafta bekletildikten sonra, bu karışım günde 2-3 yemek kaşığı tüketilebilir.

Bir kaç tutam biberiye sızma zeytinyağının içinde, 2 hafta karanlık ve serin yerde bekletilerek biberiye yağı elde edilebilir. Bu yağ ağızdan alınmamalıdır, harici olarak kullanılmalıdır. Karanlık, serin ve koyu renkli cam kaplarda saklanmalıdır.

Biberiye yağı, kan dolaşımını arttırır. Cilt ve saç bakımında, kas ve eklem ağrılarında, bölgesel zayıflamada ve selülit tedavisinde sorunlu bölgeye 5-10 dakika masaj yapılarak haftada 3 kez uygulanabilir.

Evlerimizde saksılarda bile kolayca yetiştirebileceğimiz biberiye, evimizin kokusunu değiştireceği gibi, az miktarda düzenli olarak kullanıldığında birçok hastalığın oluşma riskini azaltacaktır.

Sağlıklı güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı