REKLAMI GEÇ

ELMA SİRKESİNİN BÜYÜSÜ

7 Ağustos 2017 Pazartesi

Sirkenin keşfi M.Ö. 5.000’li yıllara dayanır. O dönemlerde sirke, gıdaları korumak ve sağlık amaçlı kullanılmıştır. Günümüzde ise, özellikle elma sirkesinin sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri yapılan araştırmalarla gösterilmiştir.

Elmaların mayalanması ile oluşan elma sirkesinin büyüsel yararlarından faydalanmak için, elma sirkesinin organik, işlem görmemiş, filtre ve pastörize edilmemiş olması gerekir. Organik elma sirkesinin içerisinde yararlı asitler (asetik asid…), atioksidan, bakteri öldürücü (antimicrobial), potasyum, vitamin A, kalsiyum, enzimler…bulunur.

Yemeklerden önce suyla karıştırılarak içilmesi tavsiye edilen elma sirkesinin içerisinde bulunan asitler, gıdalarla alınan özellikle yeşil sebzelerin içerisindeki vitamin ve minerallerin vücut tarafından alınmasını arttırır.

Son yapılan araştırmalarda organik elma sirkesinin yararları şunlardır:

Kan şekerini düzenler ve düşürür. Yemekten önce alınan elma sirkesi insülin direncini ve yemek sonrası oluşan şeker yükselmesini azalttır. 2 yemek kaşığı elma sirkesinin uyumadan önce alınması, sabah açlık kan şekerini düzenler. Özellikle şeker hastalarının tüketmesi gereklidir.

Günde en az 2 kez yemekten önce, 2 yemek kaşığı elma sirkesinin suyla karıştırılarak içilmesi hem iştahı azaltmakta, hem de göbek çevresindeki yağların erimesine yardımcı olduğundan, orta derecede kilo kaybını sağladığı gibi kilo almayı da engeller.

Elma sirkesinin içindeki asetik asid kötü huylu (LDL) kolesterolü düşürür ve yağların yakılmasını arttırır. Kan basıncını dengelediğinden yüksek tansiyonlu hastarın kulanması önerilir.

Kanser riskini azaltır.

Bağırsak florasını dengeler. Karaciğerin temizlenmesini sağlayarak, cilt güzelliğini, lenf dolaşımını ve enerjiyi arttırır.

Elma sirkesi asidiktir. Direkt içilmesi dişlere, ağız dokusuna ve boğaza zarar vericeğinden suyla karıştırılarak tüketilmesi önerilir. Günde 4-6 yemek kaşığından fazla tüketilmemelidir.

Elma sirkesi ağızdan kullanılacağı gibi, cilt ve saç bakımında ve yüksek ateşin düşürülmesinde de kullanılır. Saçlara ve kafa derisine uygulanması kepek oluşumunu engeller, saçların yumuşak ve parlak görünümünü sağlar. Koltuk altına sürülmesi koltuk altında oluşan kötü kokuyu, ayakların elma sirkeli su ile yıkanması ise ayak kokusunu giderir.

Elma sirkesinin suyla karıştırılıp gargara yapılması, ağız kokusunu yok edebileceği gibi dişlerin beyazlaşmasına da katkı sağlar. Tıraş sonrası bire bir sulandırılmış elma sirkesinin cilde uygulanması cildi yatıştırır.

Elma sirkesinin faydalarından yararlanmak için, hergün düzenli olarak 4-6 yemek kaşığı suya karıştırılarak yemeklerden önce ve yatarken içilmesini tavsiye ederim. Yukarıda yararlarını sıraladığım elma sirkesinin şişmanlığı engelleyerek, metabolik hastalıkları (şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, yüksek kolesterol…) önleyebileceğini unutmayalım.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı