REKLAMI GEÇ

HAFIZAMIZI TAZE TUTALIM

26 Aralık 2016 Pazartesi

Hafıza kaybı veya kaybetme korkusu oldukça yaygın bir durumdur. Beynimiz dinamik ve yaşa bağlı olmaksızın sürekli kendini yenileyen ve uyarlayan bir organdır. Bulunduğumuz yaşam koşullarına, duygusal ve fiziksel sağlığımıza bağlı olarak iyi veya kötü yönde etkilenir.

Hafızayı etkileyen faktörler nelerdir?

Yüksek ve düşük ölçüde çalışan tiroid, menapoz, sigara, uykusuzluk, depresyon, endişelenme ve stres (salınan bazı stres hormonları, beyin hücrelerinin yenilenmesini yavaşlatır) hafızayı olumsuz olarak etkiler.

Bazı ilaçlar; depresyon (Prozac, Lustral gibi) ve uyku ilaçlarının, kolesterol düşürücülerin, sakinleştiricilerin (Xanax, Ativan, Valium gibi) morfin benzeri ağrı kesicilerin, antihistaminiklerin (benadryl gibi), beta-blokerlerin ve antibiyotiklerin uzun süre kullanılması hafızanın zayıflamasına neden olur.

Neler yapılabilir?

Yapılan araştırmalarda, iyi kalitede, yeşil yaprak çayın günlük tüketilmesinin hafızayı geliştirdiği gösterilmiştir. “ÇAY İÇELİM DE HANGİ ÇAYI?” yazımı okuyabilirsiniz.

Düzenli yapılan egzersiz, beyin kan dolaşımını arttırdığından, beyin hücrelerinin zarar görmesini engeller ve yenilenmesini hızlandırır. “SAĞLIKLI EGZERSİZ YAPMANIN SIRLARI” yazımı okuyabilirsiniz.

B12 vitamini, beynin küçülmesini engelleyerek hafızanın korunmasını sağlar. Yüksek oranda B12 vitamini içeren gıdaların tüketilmesi (karaciğer, sakatatlar, kırmızı et, yumurta gibi) önemlidir. Yaşlanmaya bağlı olarak B12 vitamininin emilimi azalır. B12 vitamininin kan testi ile düşük olduğu tespit edildiğinde, B12 vitamin desteğinin burun, ağız spreyi veya kalçadan enjeksiyon ile düzenli olarak uygulanmasını öneriyorum.

Kandaki D3 vitamin seviyesinin, normalin üzerinde tutulması, beyindeki sinir hücrelerinin yenilenmesinde ve hafızanın korunmasında oldukça önemlidir.

Bağırsaklar vücudumuzun ikinci beyni gibidir. Beyin sağlığı ve iyi bir hafıza için bağırsakların sağlıklı olması ön koşuldur. Bağırsaklardaki iyi huylu bakteri miktarının arttırılması için probiotik, mayalanmış sebzeler, su kefiri, süt kefiri, kombu çayı tüketilmelidir.

Sürekli hareket halinde olan beynimiz, çevresel uyarılardan, fiziksel ve ruhsal durumumuzdan etkilenir. Yaşam tarzı değişikliği, sigara içmenin bırakılması, düzenli egzersiz yapılması, derin uyku, stresin azaltılması, dengeli ve doğru beslenmeyle yeterli mineral ve vitaminlerin alınması, hafızayı koruduğu gibi sağlıklı yaşamamıza da katkı sağlayacaktır.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı