REKLAMI GEÇ

SAÇ DÖKÜLMESİ ÖNLENEBİLİR

12 Haziran 2017 Pazartesi

Saçlar kişiliğin bir yansıması olup, dış görünüşte önemlidir. Saçların kuru, ince ve cansız olması, dökülmesi veya kellik kişide kendine güveni azaltabileceği gibi, psikolojik problemlere de neden olabilir. Sorunun üstesinden gelmek için geçici veya kalıcı çözümler aranır.

Kafa derisinde ortalama 100 – 120.000 saç vardır. Günde 100 adete kadar saç dökülmesi normal olarak kabul edilir. Saç ayda yaklaşık 1-1,25 cm uzar.

Saçların canlılığı ve sağlığı, duygularımızın ve iç organlarımızın sağlık durumunu yansıtan en iyi aynadır. Ani derin üzüntü veya kronik stres kafa derisinde bir bölgede saç dökülmesine, hatta o bölgede kelliğe neden olabilir. Tiroid ve diğer hormonal problemler saç kalitesinin bozulmasını ve dökülmesini etkiler. Sürekli saçların çekilerek bağlanması veya kafa derisinin bastırılarak kapatılması, boyun ve sırt problemleri kafa derisindeki kan dolaşımını ve sinir iletimini azaltacağından saç dökülmesini arttırabilir. Kullanılan ilaçlar (kemoterapi), dengesiz beslenme, sindirim ve bağırsak problemleri saç kalitesini ve dökülmesini etkiler.

Saç dökülmesini azaltmak için neler yapılabilir?

Saçlarımız su, protein, yağ ve minerallerden yapılmıştır. Bunların her gün yeterli miktarda ve düzenli olarak alınması önemlidir.

Günde idrar rengi su rengine gelinceye kadar su içilmeli.

Protein, mineral ve yağ değeri yüksek kemik suyu düzenli tüketilmeli.

Günde 1 kahve kaşığı çörek otu tozu ve 1 çay kaşığı tarçın,
Kabak ve ayçekirdeği, badem, ceviz, fıstık gibi çerezler tüketilmeli.

Balık yağı düzenli kullanılmalı veya küçük yağlı balıklar (hamsi, sardalye…) tercih edilmeli.

Vitamin B, vitamin C, çinko, iyot ve demir değeri yüksek gıdalar; organik yumurta sarısı, organik et ve tavuk, karaciğer, dalak, taze sebze suları, sebze ve meyve, spiriluna, choleralla gibi deniz yosunları ve iyotlu deniz tuzu tüketilmeli.
Yeşil çay, taze biberiye-zencefil çayı, organik kakao-tarçın-zencefil çayı içilebilir.

Her gün düzenli olarak sabah ve aksam kafa derisine 5 dakika masaj yapılması sinir iletimini ve kan dolaşımını arttırarak saç dökülmesini önlemede etkili olur. Masaj için, bir kaç damla taze limon suyu, kokonut yağı, çörek otu yağı, biberiye yağı veya balık yağı kullanılabilir.

Tahta tarakla sabah ve akşam saç taranması da katkı sağlayacaktır.

Stresin azaltılması saç dökülmesini de azaltır. Bunun için profesyonel yardım alınabilir. Akupunktur, düzenli egzersiz, diyafram nefesi, meditasyon, yalın ayak taşların üzerinde yürümek, doğada vakit geçirmek stresin azaltılmasına yardımcı olur.

Hormonların dengede olması saç sağlığında kaçınılmazdır. Bunun için profesyonel yardım alınmalıdır.

Vücudumuz bir bütündür ve saçları bu bütünden ayıramayız. Vücuttaki herhangi bir sorun saç bütünlüğünü ve sağlığını etkileyecektir. Sadece dışarıdan uygulanan tedaviler uzun dönemde istenilen sonucu vermeyebildiği gibi hayal kırıklığı yaratıp daha fazla saç dökülmesini tetikleyebilir. Yaşam tarzının değiştirilmesi, sağlıklı beslenme, stresin azaltılması, hormonların dengelenmesi ile saç dökülmesi azaltılabilir, hatta önlenebilir.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı