REKLAMI GEÇ

EGZEMA CİLT HASTALIĞI MI?

7 Ocak 2019 Pazartesi

Cildimiz vücudumuzun en büyük ve en önemli organdır. Kendini çabuk yeniler. Vücudumuzu dış etkenlerden korur, vücut ısısını dengede tutar ve güneş ışığından vitamin D’nin oluşmasını sağlar.

Çevresel koşullar, genetik yapı, cilt yapısı, iç organların sağlığı, savunma sisteminin güçlü olup olmaması gibi durumlar cilt sağlığını etkiler. Egzema da cilt sağlığını etkileyen önemli vakalardan biridir ve günümüzde sıkça rastlanmaktadır. Daha çok 6 ay ile 5 yaş arasındaki çocukların yüz, yanak, çene ve vücudun diğer bölgelerinde görülür. Yetişkinlerde ise aniden ortaya çıkabilir. Dışarıdan cildin temas ettiği deterjanlar, kremler gibi uyaranlar ciltte egzemaya neden olabilir.

Cildin kırmızılaşması, kaşıntı, cildin kuru ve pullu bir görüntüde olması egzemanın belirtilerindendir. Bazen semptomlar kötü hal alır, bazen yatışır gibi görünür, ama problem ortadan kaybolmaz.

Egzema ciddi, dirençli bir cilt hastalığıdır. Genelde egzama tedavisinin olmadığı söylenir. Tedavi olarak da steroidli kremler önerilir. Halbuki steroid içeren kremlerin uzun süre kullanılması ciltte incelme, kıllanma ve ciltte renk değişimine neden olur. Problemin o an yatışmasını sağlar ama tedavi etmez.

Egzema sadece cilt hastalığı değildir. Cilt vücudun iç dünyasını bize gösteren en iyi aynadır. Aynada kendimizi iyi görmemizi sağlar.

Son yıllarda yapılan araştırmalar egzema tedavisinin doğru beslenme, stresin azaltılması, immün sistemin güçlendirilmesi, spor ve yaşam tarzının değiştirilmesi ile mümkün olabileceğini göstermiştir.

Neler yapılabilir?

Egzemanın tedavisi, asıl egzemaya neden olan durumun iyi araştırılması ve bulunmasında yatar. Bu konuda tecrübesi olan profesyonel bir kişiden yardım alınmalıdır.

Eğer egzama tozlara bağlıysa ve alerjik egzama ise; toz tutacak ev eşyaları kullanırken dikkat edilmeli ve toz tutan eşyalar (hali, perde, çarşaf) sık sık temizlenmelidir.

Egzema hastalarında cildin kuru olması egzama semptomlarını daha da arttırır. Cildin her zaman nemli kalması sağlanmalıdır. Bunun için organik Hindistan cevizi yağı kullanılabilir. Nemlendirici kremler kullanılacaksa, içerisinde sentetik ve kimyasal maddelerin olmadığı doğal kremler tercih edilmelidir.

Omega 3 değeri yüksek hamsi, sardalya gibi küçük balıklar tüketilebilir.

Cilt temizliği için cildin yapısını ve yağını azaltmayan PH değeri nötral doğal sabunlar tercih edilmelidir. Anti bakteriyel sabunlar kullanılmamalıdır.

Vücudumuz bir bütündür ve bu bütünden cilt ayrılamaz. Egzema sadece bir cilt hastalığı olarak görülmemelidir.

Egzema nedeninin doğru anlaşılması, beslenmenin buna göre ayarlanması, hayat tarzı değişikliği, doğru nefes teknikleri ile vücudun oksijen ihtiyacının karşılanması ve stresin azaltılması ile tedavi edilebilir.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı