REKLAMI GEÇ

ELEKTRONİK SİGARA İLE SİGARA BIRAKILIR MI?

24 Temmuz 2017 Pazartesi

Günümüzde sigarayı bırakma yöntemlerinden biri olarak gösterilen veya sigaranın zararlı ve toksik etkilerini azaltmak için alternatif olarak kullanılan, güvenilir olduğu idda edilen elektronik sigara (e-sigara) kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.

E-sigara veya normal sigaranın içindeki nikotin toksiktir ve alışkanlığa neden olan bir maddedir. Nikotinin bu özelliğinden dolayı, yıllardır organik tarım ilaçlarının içinde haşarıları öldürmek için kullanılmıştır. Nikotinin insanlar tarafından kullanılması, damar cidarını zedelediğinden kalp ve damar hücreleri başta olmak üzere, solunum yolları, böbrek ve üreme organlarının görevini olumsuz yönde etkiler. Kanser başta olmak üzere bir çok sağlık sorunlarına neden olur.

E-sigara yoluyla nikotinin, tatlandırıcıların ve diğer kimyasal madddelerin vücuda alınması elektronik bir mekanizmayla sağlanan buharlaştırma yoluyla olur. Nikotini vücuda alma yolu ve riski farklı olsa da, vücuda yaptığı hasar normal sigaradan farklı değildir.

Yapılan araştırmalarda ortaya çıkan sonuçlar, aşağıda belirtildiği gibi iç açıcı görülmemektedir.

E-sigaranın sigarayı bıraktırma gücünün, kullanılan nikotin bantlarından farklı ve etkili olmadığı anlaşılmıştır.

Günde sadece10 puff elektronik sigara kalp krizi riskini arttırır.

E-sigaradaki tatlandırıcıların içinde bulunan “diacetyl” solunum yolu ve akciğer hasarına neden olur.

E-sigara içinde bulunan toksik metallerin (alüminyum, nikel, bakır, teneke, nano parçacıklar…) vücuda alınma oranı, normal sigaradan daha fazla olduğu bulunmuştur. Bu metallerin vücutta zamanla birikmesi, hücrelere çok ciddi zarar verdiğinden, geriye dönüşümü olmayan sağlık sorunlarına neden olur.

E-sigara kullanımı yeni olduğundan, içinde yer alan diğer kimyasal maddelerin sağlık üzerindeki etkilerini gösteren araştırmalar devam etmektedir.

Nikotin bağımlılığı alkol, kokain ve eroin bağımlılığı kadar güçlüdür. E-sigarayla vücuda nikotinin eklenmesi, sigarayı tamamen bıraktırmaz ve sigaranın yarattığı zararlı etkileri azalttığı da kesin değildir. Çalışmalarda sigaranın üç ile altı ay bırakılması, sigarayı tamamen bırakmada etkili olabileceği gösterilmiştir. Yaşam tarzı değişikliği, alışkanlıkların yeniden gözden geçirilerek farkındalığın arttırılması, diyafram nefesinin günlük hayata geçirilmesi ve sigara alışkanlığının nedenin araştırılarak çözüme ulaştırılması ile sigaranın bırakılacağına inanıyorum.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı