REKLAMI GEÇ

GÜLMEK SİZE YAKIŞIR

5 Şubat 2018 Pazartesi

Gülmek evrenseldir, herkes tarafından anlaşılır, özel bir dili yoktur. Herkese gülmek çok yakışır. Gülmek bir sosyal duygudur. Sosyal bağlar kurmak ve sürdürmek için, daha çok yalnızken değil, bir başkası veya başkaları yanında güleriz. Gülerken çıkardığımız garip seslerle, göğüs kafesi içinde sıkışmış havayı dışarı atarak rahatlarız. Rahatladıkça daha çok güler ve çevremizdekilerin de gülmesini sağlarız. Bu bir çeşit paylaşımdır.

Yapılan çalışmalarda içten gülmenin ve kahkahanın, çocuk ve yetişkinlerde öğrenmeyi ve hafızayı arttırdığı, savunma sistemini güçlendirdiği, vücuttaki oksijen miktarını ve kan dolaşımını düzenleyerek kan damarlarının çalışmasını sağladığı, ağrıyı azalttığı, mutluluk hormonunun salınımını arttırdığı, hücrelerin yenilenmesini hızlandırarak yaşlanmayı geciktirdiği, stresi azalttığı, hastalıklarla baş etme gücünü arttırdığı, zayıflamaya yardımcı (15 dakika gülmek 40 kalori yakar) olduğu ve uyku kalitesini arttırdığı gösterilmiştir.

Bazen sinir bozucu bir durumda da kahkaha atılır. Bu genellikle kişinin sosyal bir durumda hissettiği kaygı, karışıklık, rahatsızlık veya stres gibi olumsuz duyguların fizyolojik açıdan serbest bırakılması anlamına gelir. Kahkaha kişinin o anda ruhsal olarak rahatlamasını sağlar.

Hiç kimse mükemmel değildir. Bazen kendimize bile güldüğümüz durumlarla karşılaşırız. Aslında kendinize gülme ve hata yapabilme olasılığını kabul etme duygusu, size kısa sürede rahatlama hissi vererek, daha sağlıklı düşünmenizi sağlar ve problemlerinize daha iyi çözüm yolları üretme olanağı verir.

Birlikte gülebildiğiniz, gülmeyi seven ve kendisine de gülebilen pozitif insanlarla daha fazla vakit geçirin.

Sizi güldüren yazılar ve kitaplar okuyun, komik bulduğunuz video ve filmleri seyredin. Gülmeyi (dozunu ayarlayarak) alışkanlık haline getirin.

Her gün gülmek için küçük de olsa nedenler bulun. Bu hayata bağlanmanıza yardımcı olacaktır.

Beynimiz gülmenin ve kahkahanın gerçek olup olmadığını fark eder. Ancak gerçek ve samimi bir gülümseme veya kahkaha vücutta bir etki yaratabilir ve yukarıda değindiğim yararları sağlar. Günde 15-20 dakika gülmek veya içten bir kahkaha doktordan uzak durmanızı sağlayabileceği gibi, sağlığınıza olumlu etkide bulunurken, çevrenizdekilerin sağlığına da katkıda bulunacaktır.

Sağlıklı ve bol kahkahalı günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı