REKLAMI GEÇ

İDRAR VÜCUDUN AYNASIDIR

10 Aralık 2018 Pazartesi

İdrar böbrekler tarafından oluşturulan %95’i su, %5’i üre, ürik asit, mineral, tuz, vitamin, toksik maddelerden oluşan bir sıvıdır. İdrar vücudun sağlık durumunun teşhisi için 6 asırdır kullanılmaktadır.

Normal idrar, berrak veya açık sarıdır. Kendine has bir kokusu vardır. İdrarın rengi ve kokusu ne yediğinize, hangi ilaçları ve takviyeleri aldığınıza, ne kadar sıvı veya su tükettiğinize, ne kadar aktif olduğunuza, günün saatine göre değişir.

İdrar yollarında oluşan kanser (mesane) de dahil böbrek taşı, mesane taşı, sistit, böbrek ve prostat iltihaplanması veya prostat büyümesi, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği gibi hastalıklar normal idrarın özelliklerini değiştirebilir. İdrarın kırmızı, kola veya çay renginde olması, idrar yaparken ağrı hissedilmesi durumunda hemen önlem alınmalıdır.

Her idrara çıktığınızda idrarınıza bakarak kendinizi değerlendirmeniz, vücudunuzun size ne demek istediğini anlamanıza yardımcı olacaktır. Böylece, sonradan oluşabilecek ve size zor anlar yaşatma olasılığı olan yukarıda söz ettiğim hastalıkları da önleme imkanı olacaktır.

İdrarın rengine bakarak ne kadar su içmeniz gerektiğini anlayabilirsiniz. İdrar rengi açık sarı veya su rengi oluncaya kadar gün içinde su tüketilmelidir.

Yaşla birlikte su içme isteği azalır. Yaşlı insanların idrarının rengine bakarak günlük su tüketimini arttırmaları böbrek taşlarının oluşma ve idrar yolu iltihaplanma risklerini azaltabilir.

İdrar yollarının sağlıklı olması suyun yeterli tüketilmesi kadar, kahve ve alkolün az tüketilmesi, şekerli, paketlenmiş gıdaların olabildiğince azaltılması, idrar yapma ihtiyacı geldiğinde ertelemeden tuvalete gidilmesi de önemlidir.

İdrar, vücudun içinde neler olup bittiğini gösteren bir pencere gibidir. Bu pencerenin iyi gözlenmesi ve iyi değerlendirilmesi, sağlık sorunlarını tespit etmek için bir “erken uyarı sistemi” olarak işlev görebilir. Bunun için her gün düzenli olarak idrarınızın rengini, kokusunu, miktarını, ağrılı olup olmadığını kontrol etmenizi öneririm.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

hayrettin tiftik   -  Bağlantı 11 Aralık 2018, 20:04

Değerli bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim Özlem Hanım.
Sevgi ve selamlar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı