REKLAMI GEÇ

KALP KRİZİ KAPIYI ÇALMADAN NELER YAPILABİLİR?

28 Kasım 2016 Pazartesi

Her yıl binlerce kişi kalp krizi nedeniyle yaşamlarını yitirmekte. Maalesef yaş sınırı da aşağılara doğru inmektedir. Kalp hastalıkları sorunları sadece ileri yaşlarda değil, günümüzde genç yaşlarda da sık görülmektedir. Koroner kalp hastalığı en çok görülen ve en sık kalp krizine neden olan kalp hastalığıdır.

2004 yılında, 50 ülke üzerinde yapılan çalışmada (Interheart Study), sağlıklı beslenme ve hayat tarzı değişikliğiyle kalp hastalıklarının %90’nın önlenebileceği gösterilmiştir. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda, 5 yaşam tarzı değişikliği ile ilk oluşan kalp krizi atağının %80 önlenebileceği kanıtlanmıştır.

Bu 5 yaşam tarzı değişikliği nelerdir?
1- Sağlıklı diyet: Seker, tahıllar (buğday, arpa, yulaf…), işlenmiş-paketlenmiş ve canlılığını yitirmiş, kızartılmış, yanmış, barbekü edilmiş, yüksek ısılarda pişirilmiş gıdalardan, meyve suları, asitli ve şekerli içeceklerden uzak durulmalı. Yemekler sebze yağlarıyla ve margarin (ayçiçeği yağı, mısır özü yağı, soya…) ile pişirilmemelidir.

Organik tereyağı, yumurta, avokado, Hindistan cevizi yağı, sızma zeytin yağı (ısıya maruz kalmadan), badem ve ceviz (kavrulmadan ve su içinde bir gün bekletilerek ve dış kabuğu soyularak) sık sık tüketilmelidir.

Günlük tüketilen sebzelerin 2/3’ ü pişirilmeden taze olarak yenmelidir. Taze sebzenin hazmını kolaylaştırmak için, yenmeden önce sebzeler blenderden geçirilerek sıvı kıvamına getirilerek tüketilmelidir.

Son yapılan araştırmada, günlük taze meyve tüketimi özellikle günde bir tane elma yemenin kalp hastalığı riskini azalttığı görülmüştür. Şeker miktarı (fruktoz) yüksek olmayan meyveler tercih edilmelidir. Meyve fiziksel aktivitelerden sonra tüketilmelidir.

Omega3 değeri yüksek sardalya, hamsi, makarel gibi küçük balıkların sık sık tüketilmesi ya da günlük iyi kalitede, oksitlenmemiş balık yağı kapsüllerinin düzenli alınması önerilir.

Ayrıca, doğal beslenen veya genetiğiyle oynanmamış gıdalarla beslenmiş, hormon iğnesi yapılmamış hayvanların etlerinin yenmesi tercih edilmelidir.

2- Fiziksel aktivite: Günde en az 10.000 adım atmak ve haftada en az 2 kez bir saatten fazla egzersiz yapılmalı.

3- Bel çevresi: Erkeklerde 94 cm ve kadınlarda 80 cm üzerine çıkmamalıdır. Bel çevresinin erkeklerde 102 cm ve kadınlarda 88 cm üzerine çıkması kalp krizi riskini arttırır.

4- Sigara: Sigara içilmemeli, içiliyorsa da bırakılmalıdır.

5- Alkol: Alkol günlük 10-30 ml’den fazla tüketilmemelidir.

Yukarıda söz edilen önerilerin dışında, kalbi korumak ve kalp krizi riskini azaltmak için daha birçok teknikler bulunmaktadır. Ancak, kendi irademizde olan basit önlemler alabilir ve yaşam tarzımızda bazı değişiklikler yapabiliriz. Tereyağı gibi sağlıklı hayvansal yağların yenmesi, ilaçlanmamış taze sebze ve meyvelerin tüketilmesi, yemeklerin yüksek ısıya maruz kalmadan pişirilmesi, doğada açık havada gezinti, düzenli fiziksel aktivite, yalın ayak taşların üzerinde yürünmesi, diyafram nefesinin öğrenilmesi ve derin uyunması sadece kalp krizini değil, oluşabilecek birçok hastalıkların da önlenebileceğine inanıyorum.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

İbrahim Taş   -  Bağlantı 28 Kasım 2016, 19:00

hiçbir yazınızı kaçırmamaya çalışıyorum, verdiğiniz bilgilerden istifade etmeye çalışıyorum, teşekkür ederim.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı