REKLAMI GEÇ

KOLESTEROL SUÇLANMALI MI?

25 Aralık 2017 Pazartesi

Kolesterol vücudumuzdaki bütün hücrelerin yapısında bulunan ve bu hücrelerin iyi çalışması, korunması ve yenilenmesi için gerekli olan bir yağ çeşididir.

Kolesterolün sadece %20’sini yediğimiz gıdalarla alırız. Hormonların üretilmesi, beyin hücrelerinin ve sinir sisteminin düzenli çalışması, vücudumuzdaki trilyonlarca hücrelerin birbirleriyle iletişim halinde olması için kolesterole ihtiyaç vardır. Vücudun kendini koruyabilmesi için yeteri kadar kolesterol üretmesi şarttır. Bu doğal bir süreçtir. Eğer yeteri kadar kolesterol besinler yoluyla alınamazsa, vücudun işleyişi aksar ve vücut daha fazla kolesterol üretmek zorunda kalır.

Beynimizin %25’i kolesterolden yapılmıştır. Örneğin; düşük HDL kolesterol seviyesi; depresyon, davranış bozukluğu, felç, MS, hafıza kaybı ve Alzheimer hastalığının oluşma riskini arttırır.

Kolesterol değeri yüksek gıdaların tüketilmesi (kırmızı et, teryağ, yumurta, hayvansal yağlar…) sağlığımız için kaçınılmazdır.

Kandaki yüksek total kolesterol seviyesi tek başına kalp hastalığı riskini belirtmez. Vücuttaki fazla kolesterol normalde karaciğer tarafından yakılır. Ancak, bu genetik durumlarda söz konusu değildir. Ailevi (genetik) yüksek kolesterol durumunda; diyet, egzersiz ve yaşam şeklinin değiştirilmesi kandaki yüksek kolesterol seviyesini düşürmeye yeterli olmaz.

Eğer ailevi (genetik) yüksek kolesterol hastalığınız yoksa kolesterol seviyesini nasıl dengede tutabilirsiniz?

Şeker, şekerli (reçel, marmelat, kola…), unlu ve paketlenmiş mamullerden uzak durulması,

Çok miktarda şeker seviyesi yüksek meyvelerin yenmemesi ve meyve sularının tüketilmemesi,

Organik yumurta, pastörize olmamış organik tereyağ ve süt ürünlerinin (kefir, ev yapımı yoğurt…) , doğal ortamda yetişen ve hormon iğnesi yapılmamış hayvanların etlerinin tüketilmesi önemlidir.

Sebze yağlarının (mısır, ayçiçeği gibi) tüketilmemesi,

Yağların yakılmaması ve gıdaların yüksek ısıda pişirilmemesi,

Taze sebze ve taze sebze sularının tüketiminin arttırılması,

Sardin, hamsi ve istavrit gibi küçük ve yağlı balıkların sık tüketilmesi,

Düzenli egzersiz ve fiziksel aktivitenin yapılmasını öneririm.

Yeterli ve derin uyku, stresle baş etme teknikleri (diyafram nefesi, yoga, meditasyon, rahatlatıcı yayınların okunması, günlük tutulması gibi) hücrelerin yenilenmesini arttırarak karaciğer üzerindeki yükü azaltacağından, karaciğerin fazla kolesterolü yok etmesine katkıda bulunacaktır.

Kırmızı et, tereyağı, yumurta, hayvansal yağlar ve yağlı süt ürünleri gibi kolesterol değeri yüksek gıdaların kolesterole neden olduğu söylenemez. Yeter ki bu gıdalar; iyi kaliteli, organik, toksinlerden uzak, yüksek ısıda pişirilmeden ve yakmadan yeterli miktarda tüketilsin.

Yeni Yılınızı kutlar, sağlıklı ve güzel yıllar dilerim.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı