REKLAMI GEÇ

KULAKLARINIZI TEMİZLEMEYİN

11 Aralık 2017 Pazartesi

Kulak denge ve işitmeyi sağlayan önemli bir organımızdır. Bu organın görevini yerine getirmesini ve dışarıdaki etkenlerden korunmasını, kulak yolunun dışa yakın kısmından salgılanan kulak salgısı katkıda bulunur.

Kulak salgısına halk dilinde “kulak kiri” denir. Kulak salgısının kulak yolunu dış etkenlerden, mikroplardan koruması ve temizlemesi için bu salgının yeterli miktarda olması şarttır. Bu salgının azlığı ve koyu kıvamda olması kulak yolu problemlerini beraberinde getirerek, dış kulak yolunun kurumasına ve buna bağlı kaşıntılara neden olur.

Dış kulak yolu, çene hareketleri ve çiğneme yoluyla doğal olarak kendini temizler. Bu nedenle, normal şartlarda kulağın temizlenmesine gerek yoktur. Eğer kulakta tıkanıklık hissi, ağrı, işitme azlığı, kulakta çınlama, ses ve gürültü hissediliyorsa, kokulu bir akıntı oluşmuşsa veya öksürüğe neden oluyorsa kulakların temizlenmesi için profesyonel yardım alınmalıdır.

Kulaklar kulak pamuğu, toka, bükülmüş kâğıt mendil gibi cisimlerle temizlenmesi durumunda, hassas olan dış kulak yolunun zarar görmesine ve kulağın normal salgısının azalmasına neden olur. Bu durum, dış kulak yolunda biriken yabancı ve zararlı maddelerin kulak içine itilmesine neden olacağından kulak zarına zarar verebilir. Bu da işitme problemlerine ve kulak iltihaplanmalara neden olabilir.

Eğer kulak temizlenecekse, sadece dış kulak nemli bir bezle silinmelidir. Pamuklu çubuklar kullanılacaksa sadece kulak kepçesinin kıvrımları ve kanal girişi temizlenmeli, kesinlikle kulak içine sokulmamalıdır.

Doğal olarak kendi kendini koruyan ve temizleyen bir mekanizmayla yaratılmış kulaklarımızı yabancı, sivri uçlu maddelerle temizlemeye çalışmamalıyız. Yukarıda saydığım rahatsızlıkların ortaya çıkması durumunda profesyonel yardım alınmalı ve soruna göre tedavi edilmelidir.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Hayrettin Tiftik   -  Bağlantı 13 Aralık 2017, 12:24

Merhaba Özlem Hanım,
Verdiğiniz çok faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı