REKLAMI GEÇ

NEDEN BROKOLİ?

3 Ekim 2016 Pazartesi

Yeşil sebzelerin sağlığımıza olan katkısı kaçınılmazdır. Özellikle söz konusu olan brokoliyse.

Turpgiller grubundan olan brokoli, sağlımıza en çok katkıda bulunan sebzelerden biridir. Yapılan araştırmalarda, brokolinin içerisindeki sülfür;

Alzheimer (hafıza kaybı) ve Parkinson hastalığı riskini azaltır.

Eklem zedelenmesini (osteoartirit) önler veya azaltabilir.

Prostat, meme, mesane ve kolon kanserini önler. Savunma sistemini güçlendirdiği için, oluşabilecek diğer kanserlerle vücudun mücadele gücünü arttırır.

Yaşlanmayı geciktirir. Cildin yenilenmesini sağlar.

Damar cidarını güçlendirerek kalp damar hastalıklarının oluşma riskini azaltır.

Ayrıca, brokolinin içerisindeki;

Krom ve lif, insulin ve kan şekerini düzenler.

Lutein, göz sağlığı için ve damar sertliğini önlemede önemlidir.

Brokolideki potasyum, kalsiyum, vitamin C, E, A, selenyum, protein, folik asit ve flavonoid, vücutta oluşabilecek iltihaplanmayı ve allerjiyi engellediği gibi savunma sistemini de güçlendirir.

Brokolinin yukarıda sayılan etkilerinden yararlanmak için ne kadar ve nasıl yenmeli?

Haftada 1 kg brokoli veya 300 gr brokoli filizi iyotlu tuz ile tüketilmelidir.

Brokoli filizini, organik brokoli tohumundan ve minerali yüksek toprak içinde kolayca evde yetiştirebilirsiniz. Brokoli filizinin kanserden koruyucu etkisi daha yüksektir. Taze tüketilir ve sindirimi kolaydır.

Brokolinin içerdiği yüksek antioksidan ve kanser koruyucu etkisinden yararlanmak için çiğ olarak tüketilmelidir. Brokolinin yerken iyi çiğnenmesi gerekir. Yeterince çiğnenmemesi durumunda, sindirim enzimi eksikliğinden, taze sebzeler yeterince parçalanıp emilemediğinden karında şişlik, gaz ve krampa neden olabilir. Az çiğnenmesi ve sindirim problemi durumunda, brokolinin fazla miktarda taze tüketilmesi önerilmez.

Brokoli ısıya maruz kaldığında enzimlerini yitirir ve yukarıdaki özelliklerini kaybeder. Bunu engellemek için pişirmeden önce bıçakla küçük parçalara ayrıldıktan sonra 40 dakika kadar beklenmeli veya pişirme sırasında bir iki tutam hardal tozu eklenmesi ısınma sırasında kaybolan enzimin yerini alır.
Brokolinin suda haşlanması vitamin C (antioksidant) kaybına neden olur. Taze yenmediği takdirde, 5-10 dakika buharda pişirilerek tüketilebilir.

Besin değeri yüksek olan sebzelerden biri olan brokoli, yeteri miktarda yenildiğinde ve iyi çiğnendiğinde birçok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde etkilidir. Her yaştaki kişiler için de geçerli olmakla birlikte, özellikle çocuklara küçük yaşlarından itibaren brokoli yeme alışkanlığı edinmeleri sağlanmalıdır.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı