REKLAMI GEÇ

OMEGA 3 YAḠI KULLANILMALI

22 Ocak 2018 Pazartesi

Hücrelerin normal çalışması, yenilenmesi ve bu hücrelerin birbirleriyle iletişim halinde olması için gerekli olan Omega 3 yağı, özellikle sinir dokusu ve beyin hücrelerinin temel yapı taşıdır. Vücud kendi üretemediğinden mutlaka dışarıdan gıdalarla alınmalıdır.

Omega 3 en fazla soğuk sularda (Alaska) yaşayan, somon (çiftlik somonu önerilmez), sardalya, uskumru ve ringa gibi balıklarda bulunur. Doğal ortamda yetişen, hormonlu ve katkı maddeleriyle beslenmemiş hayvanların et, yumurta ve sütlerinde, bitkisel olarakta deniz yosunu, keten, kenevir, chia tohumu ve ceviz de bulunur.

Omega 3 kan akışkanlığını arttırır, vücuttaki iltihapları durdurur, kolesterol ve trigliseridi düşürür. Kalp hastalığı ve damar sertliği riskini büyük oranda azaltır. Kan şekerinin düzenlenmesinde yardımcı olur. Artirit hızını ve depresyonu azaltır. Ögrenmeyi ve konsantrasyonu arttırır. Tümör büyümesini engeller. Kanser riskini düşürür. Cildin yumuşak ve pürüzsüz olmasına yardımcı olur.

Sağlıklı yetişkinlerde günde 500mg EPA ve DHA önerilir. Ancak, kişinin bir rahatsızlığının (şeker ve kalp hastalığı, depresyon, konsantrasyon problemleri, Alzhemır, kanser, ve cilt problemleri) olması, gebelik, emzirme ve yaşlanmanın geciktirilmesi (anti-aging) gibi durumlarda omega 3 dozu, bir profesyonelden yardım alınarak ayarlanmalıdır.

Hangi omega 3 kullanılmalı ?

Bitkisel olarak tercih edilen omega 3 yağları (keten tohumu yağı gibi), vücuda alındıktan sonra vücutta bazı kimyasal reaksiyonlar sonucunda omega 3’e çevrilir. Eğer kişide bu kimyasal işlemlerin oluşmasını engelleyen bir durum varsa, bu gıdalar tam olarak omega 3’e dönüştürülemez ve omega 3 yetererince alınmamış olur.

Omega 3 kaynağı, büyük balıklarsa ve bu balıklar soğuk sulardan gelmiyorsa, bulunduğu denizlerdeki civa miktarına bağlı olarak civa zehirlenmesine neden olabilir.

Eğer kabuklu deniz ürünlerine allerjiniz yoksa « krill » (küçük karides) yağı kullanabilirsiniz. Içerisindeki antioksidant özelliğinden dolayı bozulma riski ve civa zehirlenme riski daha azdır.

Eğer allerjiniz yoksa krill yağını, allerjiniz varsa küçük yağlı balıklardan (hamsi, sardalya…) yapılmış veya civa ile kirlenmemiş denizlerden gelen balık yağlarını kullanmanızı tavsiye ederim.

Bu yağlar ısı ve ışığa karşı hassastırlar. Soğuk ve karanlık yerlerde saklanmalıdırlar. Raflarda veya oda ısısında saklanmamalıdır. Bozulan yağların kullanılmasi kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere bir çok hastalığa neden olabilir. Omega 3 yağı, yağlı yenen yemeklerle birlikte alınmalıdır. Aç karna alınmamalıdır.

Dengeli ve doğru beslenme, yeterli uyku, günlük düzenli aktivitelerin yanı sıra yeterli omega 3 desteğinin alınması hem sağlıklı yaşamanıza katkıda bulunacak, hem de yukarıda belirttiğim hastalıkların oluşma riskini azaltacaktır.

Sağlıklı ve güzel günlere …

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı