REKLAMI GEÇ

SİNDİRİM SİSTEMİ

14 Kasım 2016 Pazartesi

Sindirim sisteminin iyi çalışması sağlığımız için çok önemlidir. Bir sorun olmadığı sürece sindirim sisteminin varlığını unutabilir ve öneminin farkına varamayabiliriz.

Sindirim sistemi ile ilgili sorunlar ortaya çıktığında (hazımsızlık, mide ülseri, helikobakter pilori mikrobu, gastrit, karında şişlik, kabızlık, ishal atakları, bağırsak iltihapları, alerji, polipler, kanser gibi) iyileşmesi zaman alır, ya da tedavi için geç kalınmış olabilir.

Bağırsaklarda 100 trilyondan fazla iyi ve kötü huylu bakteri bulunur. Bu bakteriler savunma sisteminden sorumludur. Bunun %85’i bağırsaklardan sağlanır. Her gün, düzenli olarak iyi huylu bakterilerin sindirim sistemine alınması sağlıklı yaşam için kaçınılmazdır.

İyi huylu bakteriler, bağırsaklarda vitamin B, vitamin K2’yi üretir ve vitamin D’nin emilimini arttırır. Yağların emilimini düzenlediği için şişmanlığı engeller. Sivilce oluşumunu ve alerjiyi önler. Ruh ve akıl sağlığının iyileşmesine katkı sağlar. Kanser riskini azaltır.

Sindirim sorununu basit yöntemle ve ekonomik yollarla önleyebilmek mümkündür. Örneğin, evde kendiniz için kolayca mayalanmış sebzeler hazırlayıp yiyebilirsiniz.

Bunun için organik beyaz lahanaya ve havuca ihtiyacınız var. Bunları büyük bir kapta rendeledikten sonra içine himalayan (kaya tuzu) veya deniz tuzundan arzu ettiğiniz kadar ilave edip, iyice suyu çıkıncaya kadar elinizle sıkıştırarak karıştırın. Sonra, sebzelerdeki enzimlerin çıkması için bir saat üzerine kapak kapatarak bekletin.

Bu karışımı bir saat sonra büyük bir cam kavanozun içine iyice bastırarak yerleştirin ve üstünü filtre edilmiş veya mineral su (çeşme suyu kullanılması bakteri oluşmasını engellediği için önerilmez) ile doldurun. Karışımın üstünü geride kalmış lahana yapraklarıyla kapatıp üstüne bir ağırlık koyun, 5-7 gün karanlık yerde mayalanmaya bırakın. Önemli olan bu mayalanma aşamasında sebzelerinde yeşillenme ve küflenmenin olmamasıdır. Bu sürede sebzeler daha da yumuşayacaktır. Sebzelerin yumuşadığından emin olduktan sonra, buzdolabında saklayarak her gün düzenli ve sık sık salatalara karıştırarak veya sade olarak suyuyla beraber tüketebilirsiniz.

Bu basit yöntemle evde kolayca hazırlanan mayalanmış sebzelerin her gün düzenli olarak tüketilmesi, bağırsak sağlınızı arttıracağı gibi, oluşabilecek sorunları da ortadan kaldıracaktır.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı