REKLAMI GEÇ

SOḠUK DUŞ ALIN

11 Haziran 2018 Pazartesi

Doğal olarak vücudumuzda var olan mekanizmaların doğru çalıştırılması sağlıklı yaşam için önemlidir. Doğuştan getirdiğimiz bu koruyucu mekanizma maalesef tam olarak uygulanmadığı için, yaşlanmayla beraber unutulabiliyor ve çalışmaz hale gelebiliyor. Vücudun aşırı sıcağa veya soğuğa maruz kalmasının sağlık üzerindeki etkisi bu örneklerden biri.

Yapılan araştırmalarda kısa süreli soğuk suya maruz kalmanın vücutta enerji seviyesini arttırdığı gösterilmiştir. Bu kısa süreli stres, vücutta damarların kasılmasını sağlayarak vücut içindeki ısının dışarıya çıkmasını engeller. Vücut içindeki bu ısı artışı metabolizmayı arttırarak yağların yakılmasını sağlar ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Şeker hastalığı ve kronik iltihaplı hastalıkların oluşma riskini azaltabilir. Vücut ağrılarını azaltır. Bu artan ısı, iç organların kan dolaşımını arttırır.

Örneğin bu durum, beyin kan dolaşımının artmasını sağlayarak hafıza, konsantrasyon ve dikkatin artmasına yardımcı olur. Zamanla vücudun direncini arttırarak dışardaki stresle baş etmesini ve savunma sisteminin güçlü olmasını sağlar. Kışın daha fazla soğukta kalabilme süresini attırır.

Soğuk suyun etkisinden yararlanmanın en iyi yolu günlük alınan kısa süreli soğuk duşlar veya soğuk sularda yüzmeyi tercih etmektir. Soğuk suyun derecesini yavaş yavaş arttırarak vücudun daha kolay alışmasını sağlayabilirsiniz.

Sağlık üzerindeki pozitif etkisinden yararlanmak için, soğuk duş egzersizden hemen sonra değil, egzersizden 1, 5 saat sonra alınmalıdır.

Düzenli alınan ve şok etkisi yaratan kısa süreli soğuk duşlar veya soğuk suda yüzme, hücrelerin ve sinir sisteminin uyanmasını sağlayarak vücudun etkin bir şekilde çalışmasına katkıda bulunacaktır.
Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı