REKLAMI GEÇ

ZAYIFLAMAK İÇİN AMELİYAT GEREKLİ Mİ?

22 Şubat 2016 Pazartesi

Fazla kilolardan kurtulmak için her yol denenir, diyetler yapılır, bozulur.
Kaybedilen kilolar kısa sürede geri alınır. Artık hangi yol denenirse denensin psikolojik olarak da kendine olan güven yitirilir ve vücudun kendini yenileme ve yapılanma yeteneği olduğu inancı da kaybolur.
Ne kadar kendimizden uzaklaşıp çareyi dışarda ararsak o kadar da kısır döngü içinde dönüp dururuz.
Belki bu durumda mide küçültme ameliyatları aşırı kilolalardan ve aşırı kiloların neden olduğu metabolik hastalıklardan (şeker hastalığı, yüksek kolesterol) kurtulmak için çekici ve en son çare olarak karşımıza çıkabilir.

Mide küçültme ameliyatlarının istenmeyen ve hayatı tehdit eden yan etkileri vardır. Ameliyat riskini göz alacak kadar cesursanız, bence hayatınızı riske atmadan yeme alışkanlığını değiştirecek kadar güçlüsünüz ve yeni güzel alışkanlıklarla uzun vadede kilo vermeye zaten hazırsınız demektir.

İki çeşit mide küçültme ameliyatı vardır. Bunlardan bir tanesi, gastrik band (mide kelepçesi) denilen midenin üst bölgesine band takılarak midenin girişi küçültülür ve çok çabuk doygunluk hissi sağlanır.

İkincisi gastrik by-pass ameliyatıdır. Bu ameliyatta sindirim sisteminde kestirme bir yol açılarak, gıdaların büyük kısmının emildiği, oniki parmak bağırsağı ve ince bağırsağın ilk yarısı devre dışı kalır.
Bu kısımlar üst ucu kapalı, alt ucu aktif sindirim kanalına açılan bir çıkmaz sokak haline gelir. Sadece salgılarını sisteme dökerler. Besinler buralara hiç girmeden geçip giderek, azıcık sindirilip atılmış olur ve tam sindirilmeden sona doğru ulaştırılır.

Yapılan araştırmalarda ameliyatların kısa dönemde başarılı olduğunu göstermiştir. Ancak uzun vadede bir çok isteyenmeyen ve hayatı tehtit eden yan etkileri vardır. Mide kelepçesi reflüye, yemek borusunun genişlemesine ve yemek borusu görevinin azalmasına, midedeki bandın kaymasına, mide darlığına, sürekli geğirme, yutma zorluğuna, ağız kokusu, böbrek taşları, bağırsak ve safra kesesi problemleri, bilinç kaybı, karaciğer yetersizliği, vücutta çeşitli iltihaplanmalar, ölüm riskini artarır.

Besinlerin önemli bir kısmı oniki parmak bağırsağında emilir ve gastric by-pass ameliyatı ile gıdalar bu kısıma ulaşamaz. Uzun dönemde vitamin ve minerallerin büyük kısmı emilemediğinden sağlık problemlerine neden olur.
Kemik erimesi, kalp ritim problemleri, hormonal dengesizlikler, anemi, saç dökülmesi, kas erimesi, kabızlık, dumping sendrom denilen bazı gıdaları (mayonez, meyve suyu, domates sos, kırmızı et, meyve ve sebze kabukları) vücüt absorbe edemediği için kramp, mide bulantısı ve ishalle kendini gösteren bir tablo ortaya çıkar.

Kilo verirken nelere dikkat edilmeli?
Tiroidin iyi çalıştığından emin olmak. Bazen tiroid testleri normal olsa da tiroidin tamamen iyi çalışmasını engelleyen ve metabolizmayı yavaşlatan nedenler olabilir.
Bu nedenlerin araştırılması,
Mide asidinin ve sindirim enzimlerinin yeterliliği,
Vit D düzeyinin normalin üzerinde tutulması,
Açlık insulin değerinin 3 civarında tutulması,
Ciddi karbonhidrat tüketiminin azaltılması (şeker, meyve şekeri, tahıllı ürünler),
İyi kaliteli yağların tüketiminin (omega3, zeytin yağı, hodan yağı) artırılması,
Günlük su tüketiminin arttırılması,
Düzenli egzersiz programı uygulanması (sağlıklı egzersiz yapmanın sırları adlı yazımı okuyabilirsiniz),
Stress azaltma yöntemleri (diafram nefesi, yoga, muzik ve gülme terapisi)
Derin uyku (hasta mıyız? uykusuz muyuz?)…

Hastalıkları ve vücutta istenmeyen ne varsa kurtulmanın en iyi yollarından biri, vücudun kendi dilini anlama bilincinin arttırılmasıdır.

Kilo vermede önemli olan, insulin drencini kırmak ve insulin duyarlılığını arttırmaktır. Bunu da karbonhidratların ciddi düzeyde azaltılması, interval antremanı, kişiye özel yaşam tarzı değişiklikleri ile başarılır. Altta yatan asıl problemlerin araştırılması ve ortaya çıkarılması mide küçültme ameliyatlarını azaltarak, uzun dönemde sağlıklı kilo vermeyi ve hayat kalitesini arttıracağına inanıyorum.
Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı