REKLAMI GEÇ

Dönüm Noktası

20 Mayıs 2015 Çarşamba

19 Mayıs 1919 Türk Ulusu’nun tarihinde bir dönüm noktasıdır. Birinci Dünya Savaşı sonunda yüzyıldır süren reform çabalarına, diplomatik ayak oyunlarına rağmen ayakta kalamayan Osmanlı İmparatorluğu arkasında dev bir sosyal enkaz bırakarak çökmüştür. Bu enkazın altından bir ulusun evladı olma bilincine sahip, kültürlü, cesur bir adam kendine inanan bir avuç arkadaşı ile birlikte ayağa kalkmış ve uzun bir yolun ilk adımında Samsun’a çıkmıştır. Bugünkü varlığımızın sebebi o adımdır.

Neredeyse yüzyıl önce çıkılan bu yol bizi ağır ama kararlı adımlarla, Türk Ulusu olma bilincine, ulus devlete, cumhuriyete, tam bağımsızlığa, üretime dayalı ekonomiye, sosyal eşitliğe, laik eğitime, hukuk devletine, yurtta ve dünyada barış misyonunu üstlenmeye götürmektedir.

Zaman zaman yolun anlamını, yola çıkanların yüklendikleri misyonu kavrayamayanlar yada kendi çıkarlarını farklı bir yönde görenler tarafından geciktirilsek, yanlış yollara sokulup örselensek de, kendimize güveni kaybedip bocalasak da yola devam ediyoruz. Dünya değişiyor, davranış şeklimiz, uygulamalarımız, düşünce şeklimiz değişiyor. Ama her zaman bilimin gösterdiği yolda insanlık idealinde daha iyiye ulaşmak için yürüyoruz. Var olan hiçbir statüko, hiçbir dogma, hiçbir güç bizi yolumuzdan çeviremez. Biz bu bayrağı Türk Kurtuluş Savaşı’nın bütün dünya için gerçekte neyi temsil ettiğini bilenlerin elinden devraldık, biz düştükçe yerimizi bir genç alacak ve yola devam edecek.

Elbette, bugün olduğu gibi, yolumuzu kesmek isteyenler, nehrin akış yönünü geriye döndürmek isteyenler çıkacaktır. Bunun cevabı İstiklal Marşı’mızda verilmiştir.

“Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım.
Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.”

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı