REKLAMI GEÇ

İkisi de vizyon !

1 Şubat 2012 Çarşamba

Son günlerin moda kelimesi VİZYON…

Size iki tane vizyon örneği sunmak istiyorum

Çok sevdiğim ve saydığım bir ağabeyimin bana dün anlattığı bir şeyi paylaşarak başlayalım…

Kendisi yedi yıl kadar önce İstanbul Avcılar’da bulunan Zorlu Holding’in genel merkezine Ahmet Nazif Zorlu Bey’i ziyarete gitmiş.

Ağabeyimiz aracıyla binanın açık otoparkına girerken dışarıda kapalı otoparkın girişinde bir şey farketmiş. Otoparkın hemen girişinde bulunan bir istasyonda kapalı otoparka girmek isteyen araçların lastikleri basınçlı suyla yıkanıyormuş ve temizleniyormuş. Bu titizlik yetmiyormuş gibi araçların lastiklerinin üstünde kalan sular da otoparkın içine süzülüp çamur, kir yapmasın diye lastikleri kurutan bir sistem dahi yaptırılmış. Oluşturulan bu sistem de Ahmet Nazif Bey’in talimatıyla kapalı otoparka giren araçlar, kiri, tozu, çamuru, pası, mikrobu binanın içine taşımasın diye özellikle kurdurulmuş.

İlginç değil mi? Şehirlerimiz tozdan, çamurdan geçilmiyor ve bir patron buna karşın kendi önlemini almış.

Gelelim 2012 yılının Denizli’sine;

Bugün otogar inşaatının önünden geçerken dikkatimi ortalıktaki toz bulutu çekti. Yollar, kaldırımlar falan tozdan, topraktan görünmüyor. Sağa sola biraz dikkatli bakınca farkettim ki otogar inşaatından çıkan hafriyat kamyonlarının lastiklerinin yollara taşıdığı çamur ve toprak artık asfalt üzerinde resmen katmanlaşmış. Tabi araçlar da gelip geçtikçe olan tozu kaldırıyor. Yoldaki toprak tabakası havanın kuru olduğu zamanlarda etrafı toz dumana çeviriyor, yağmurlu olduğu zamanlarda da yolları kayganlaştırıp trafik güvenliğini tehlikeye atıyor.

İstanbul’da Çağlayan Meydanı’ndaki İstanbul Adliye Sarayı inşaatından çıkan hafriyat kamyonlarının çevre yoluna bıraktığı çamur yüzünden yağmurlu havada zincirleme bir kaza meydana geldiğini biliyorum. O yolda yağmurlu bir günde bir kaza olsa, Allah korusun can kaybı yaşansa hesabını kim verecek?

Zaten çağdaş ve gelişmiş şehirlerde küçük büyük her inşaatta hafriyat kamyonlarının çevreyi ve yolları kirletmemesi için gereken önlemler alınır çünkü bunu yapmak zorundadırlar. Gerekiyorsa yıkama istasyonları kurulur ve o kocaman kamyon tekerlerinin etrafa çamur saçmasına izin verilmez. Oralarda belediyelerin çağdaş şehircilik için, temiz çevre için sert ama uygulanabilir kuralları, zorlamaları vardır.

Ya bizde? Öyle mi dersiniz?

Ahmet Nazif Zorlu’nun gösterdiği bu temizliği ve titizliği göstermek çok mu zor? Büyük bir dahi mi olmak gerekiyor bunun için? Şantiyenin çıkışına basit bir kamyon yıkama istasyonu kurup basınçlı suyla o çamurları iki dakikada temizlemek çok mu zor?

İkisi de vizyon işte, birisi Zorlu Vizyonu diğeri Denizli Vizyonu…

Karar sizin

Not: Denizli’nin horozu, kızı ve tozu meşhur derler. Sanırım biz tozumuzun meşhurluğundan memnunuz, alışmışız toz toprak ile yaşamaya.

Sağlıklı ve mutlu günler

Sadık Emre Çaputçu

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı