REKLAMI GEÇ

ASLINDA NE OLDU DA YOTUBE AÇILDI?

1 Kasım 2010 Pazartesi

ASLINDA NE OLDU DA YOTUBE AÇILDI?

Yotube, Metacafe gibi siteler ifade özgürlüğü çervesinde ve kurulu oldukları yerlerdeki hukuk anlayışı içerisinde evrensel kurallar dışındaki video silme taleplerini geri çeviriyorlardı, aslında halen birşey de değişmiş değil. Ama ne oldu da tartışmaya konu olan videolar silindi.

Olayı basında yer aldığı kadarıyla muhatapların ağzından aktaralım.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım:

”Nihayet bu paylaşım sitesinin yöneticileri de bu yönde hareket etmeye karar verdiler. Hukukun izlenmesinden başka hiçbir yolun geçerli olmadığını gördüler zannediyorum. Bundan sonraki aşama, yargı kararı yerine getirildiğine göre, mahkemeye müracaat edip tamamen bu filtrelemenin ortadan kaldırılması aşamasıdır. Gördüğünüz gibi herkes yasalara uyunca hiçbir sorun çıkmıyor.”

Youtube’un yaptığı açıklama ise şöyle:

Youtube yetkililerince yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de bazı kullanıcıların Youtube’a tekrar erişebildikleri bilgisinin alındığı belirtilerek, bu gelişmelerin izlendiği kaydedildi.

Açıklamada, ‘Türkiye’de kapatmaya neden olan videolar, Youtube tarafından değil, üçüncü bir kuruluş tarafından mevcut ‘otomatik telif hakları şikayet’ uygulamamız kullanılarak kaldırılmıştır. Bu şikayetin telif hakları politikamıza uygun olup olmadığı ile ilgili araştırmalarımız devam etmektedir’ denildi.

Youtube Türkiye’deki bazı kullanıcıların Youtube tekrar erişebildiği haberi alındığından bahsederek durumdan habersiz ve dert etmediklerini gösteriyorlar.

Youtube yine kendi kurallarını uygulayarak videoları kaldırmış, yani Türkiye’deki kanunlara uymak için videoları silmiş değil.
Önemli internet şirketlerinin özen gösterdiği telif haklarına dayanarak video silinmiş, hatta otomatik olarak kaldırılmış.

İlgili mahkeme(ler) duruma göre erişimi engelleme kararını kaldıracaktır.
Fakat bu internetteki yasakçı zihniyet artık ortadan kalktığı, sansürün hafiflediğine işaret ettiği anlamına gelmiyor. Zira ulaşılabilinen rakamlara göre 7000’den fazla siteye halen erişim engellenmiş durumda.

Siber ordu kuracak olan bir ülkeden, sü(b)er haberler.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı